Zimska rezidba voćaka u tri koraka

Ovakav metod možete primeniti kod stabla jabuke, kruške, dunje, kajsije, breskve, šljive i višnje. Pravo vreme je kraj zime, neposredno pre kretanja sokova. Tada još nema lišća na granama, pa je zato lakše da uočite šta treba rezati.

Prvi korak – Čišćenje

Počnite sa orezivanjem grana koje su se osušile i koje su oštećene ili polomljene. Uklonite i one mladare koji rastu direktno iz stabla drveta, jer oni, često nemaju veze sa plodom,
već su izdanak podloge na koju je kalemljeno voće. Grane koje rastu pravo u visinu treba delimično orezati kao i izdanke koji imaju smer kaunutrašnjosti krune.

 Drugi korak – Proređivanje

Cilj proređivanja je da omogućite da svetlost i vazduh mogu podjednako da dopru do svih listova. Na taj način smanjujete mogućnost širenja biljnih bolesti i štetnih insekata. Prvo uklonite neke od grana koje rastu nadole, ali i sve one koje se gusto ukrštaju i preklapaju sa drugim granama. Preporučljivo je da nakon toga pregledate celu biljku. Orežite krunu tako da napravite ravnomernu gustinu grana. Trebalo bi da svako stablo oblikujete na sličan način da
bi sve voćke izgledale jednako. Na mestima gde se grane račvaju ostavite one grane koje su najzdravije. Takođe, vodite računa da ugao između dve grane bude oko 70 stepeni. Ako ugao ostane preveliki, postoji mogućnost da se grane polome pod teretom ploda. S druge strane, ako ostavite previše oštar ugao, neće biti dovoljno vazduha
tokom vegetacije. Nastavite sa rezidbom dok prostor oko svake grane ne bude između 15 i 30 cm. Bitno je da svaka grana ima dovoljno vazduha i prostora da se razvija. Kao i kod čišćenja, orezujte ravno sve do glavne grane ili stabla. Ne ostavljajte čiste, ravne grane duže od 30 cm bez ijedne bočne grane ili račve. Računa se da je 30 cm godišnje dovoljna dužina prirasta.

Treći korak – Friziranje

Ovaj korak je najlakši, jer tada vaše voćke dobijaju „novu frizuru“. Trebalo bi da počnete sa spoljašnje strane i da režete ka stablu. Cilj je da grane postanu deblje i kraće. Ovakvom rezidbom sprečava se lomljenje grana od težine
ploda i tada drvo luči hormone u donjem delu krošnje, daje veći prinos i ne ide u visinu i širinu.
Cilj friziranja je da se oreže 20 do 30% prošlogodišnjeg rasta drveta koji može da se prepozna po grubljoj kori i debljini grane. Bitno je da vodite računa gde ćete da napravite rezove. Najbolje je da režete od 5 do 8 milimetara iznad pupoljka koji vam po položaju i pravcu odgovara.

Povezano

Iz ove kategorije

Patogen lista višnje

Pegavost lišća višnje je najznačajnji patogen lista u proizvodnji ove voćne vrste, i u proizvodnim