Udruženje žena ‘Crnobarke’ iz Crne Bare

Prvo registrovano Udruženje žena na teritoriji Opštine Bogatić „Crnobarke“, počelo je sa radom 2017.godine, i sada okuplja meštanke tog sela. Domaćice, penzionerke, nezaposlene,   okupljaju se u svom udruženju, proizvode zimnicu, štrikaju, heklaju, vezu, a potom to sve prodaju na sajamskim priredbama širom Srbije i u okruženju.

Udruženje ’Crnobarke’ osnovano je prvenstveno da žene sa sela imaju gde da se druže, da se tradicija sačuva od zaborava. . Da se očuvaju ovi stari zanati i ujedno mi nešto da odradimo i steknemo za ovo udruženje. Pravimo zimnicu, bavimo se pustovanjem vune, vezom, tkanjem, heklanjem, sve što je već pred zaboravom. Mlađe žene to više ne rade, mi to želimo da sačuvamo, pa bismo da uspemo i da prenesemo na naredne generacije. Udruženje broji 15  članica, i nadamo se da će ih biti još priča nam Vesna Jurišić, predsednica udruženja  i dodaje:

“Organizujemo sastanke u našim prostorijama bar dva puta nedeljno i uvek imamo pregršt ideja šta bismo novo mogle da napravimo i na koji način bismo mogle da uredimo naše prostorije. Imamo salu za sastanke i deo koji predstavlja izložbeni prostor- svojevrstan muzej, u kome se nalazi sve što smo radile ili donele od kuće- narodne nošnje, knjige, razni predmeti, figure…  Uradile smo pet kompleta narodne nošnje za decu, crtale devojke u nošnji…

Od proizvoda koje naprave i prodaju sve se vraća u kasu udruženja.. Prave džemove, slatka, ajvar, zimnicu, likere. Naravno tu su I nezaobizazne štrudle, kuglof, kiflice.

Kako ističe Vesna učestvuju na mnogim sajmovima širom Srbije. Turistička organizacija Bogatič kad god negde organizuje oni ih pozovu. One su jedino Udruženje žena u Mačvi, ali se druže sa ženama iz Srema, odlaze u Bosnu na njihove manifestacije, a one posle dolaze na njihovu manifestaciju “Hajdučko veče”.

Inspirisana motivima iz romana „Hajduk Stanko” Janka Veselinovića, davne 1966. godine nastala je manifestacija „Hajdučko Veče”. Iste godine prvi put je organizovano takmičenje za izbor hajdučkog harambaše.

Manifestacija se organizuje svake godine prvog vikenda u avgustu, sa osnovnom idejom da se dočara život predaka, lepota nekadašnjeg života i starih običaja.

Program „Hajdučko Veče” sadrži: takmičenje za izbor harambaše, Mačvansku svadbu, Hajdučku regatu, takmičenje lovaca i ribolovaca, izložbu radova sa Likovne kolonije u Sovljaku, izbor najlepšeg fijakera, izložbe domaće radinosti, bogat kulturno-umetnički i zabavni program,…

 

Povezano

Iz ove kategorije