Hrana za prave gurmane

Ilustracija: srneće meso, foto: pixabay
Ilustracija: srneće meso, foto: pixabay

Meso divljači je visokokvalitetna namirnica čiji nutritivni sastav zavisi od vrste, uhranjenosti, sezone odstrela, ali i staništa divljači, odnosno da li živi na planini, ili u ravnici. Ovo meso je lako svarljivo, ima nizak nivo masnoće i holesterola, a fine je vlaknaste strukture. Razlog za to je što se divljač hrani začinskim biljem i sočnom travom, pije čistu vodu, živi u prirodi i puno se kreće. Zbog svoje specifične nutritivne vrednosti, ovo meso mogu da konzumiraju svi od dece pa do starijih osoba. Među gurmanima i poznavaocima mesa divljači posebno je na ceni srnetina. Meso ove životinje smatralo se za delikates još u srednjem veku kada se moglo naći isključivo na trpezama kraljeva i plemića, a bogata gozba se najčešće zalivao dobrim vinom.

Srna (lat.Capreolus capreolus), je šumska životinja iz porodice jelena i roda papkara. Srne imaju skladno, vitko, lagano i veoma pokretno telo. Noge su im vitke i duge, a kopita crna. Srna se kreće hodom, kasom i skokom i, verovali ili ne, odličan je plivač. Letnja dlaka je rđe-crvenkasta, a zimska kestenjastosiva. Srne, odnosno ženke su najčešće teške između 25 i 40 kilograma, dok mužjaci, odnosno jeleni u zavisnosti od rase mogu dostići težinu i preko 100 kg. Mužjaci imaju bogate, teške rogove koji im služe za borbu sa suparnicima oko ženke. Nakon parenja jeleni odbacuju rogove koji na proleće ponovo počinju da im rastu i za mesec dana ponovo imaju par još lepših i težih rogova.

Hrane se travom, lišćem, pečurkama i žirom, a žive u našim lovištima, prvenstveno su stanovnik rubova šuma koje se naslanjaju na poljoprivredna dobra. Meso srne je veoma ukusno i nežne građe, gotovo bez masnoće i holesterola, ima tri puta manje kalorija od junetine ili svinjskog mesa. S druge strane srnetina je bogat je izvor proteina i relativno malo kalorija, što ga čini odličnim dodatkom ishrani ukoliko želite da izgubite višak kilograma. Osim toga, proteini su neophodni za izgradnju i popravku tkiva u telu, za jačanje kostiju, lepšu kožu i utiču na obnovu hrskavice.

Povezano

Iz ove kategorije

Zaštita šljive

Zasadi šljiva, kako saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova,