Otvoren dvodnevni Sajam preduzetništva i starih zanata

Sajam preduzetništva i starih zanata, u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, svečano je otvorio pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević.

– Današnje okupljanje upravo ima za cilj da poruči da zajedno možemo sve, da kad smo zajedno, bez obzira kolika je kriza i koliki izazov – možemo da mu odolimo. Svi mi koji smo danas ovde imamo jasan cilj – da pomognemo ljudima da izađu na tržište. Važno je da kažemo da je na ovom Sajmu potpuno besplatan nastup, a naša ideja je da osvetlimo i zanatstvo i preduzetništvo i da im pomognemo na razne načine – 400 miliona dinara je opredeljeno kao direktna pomoć privredi i turizmu za kupovinu materijala i subvencionisanje repromaterijala u ovoj godini i to jeste direktna pomoć, rekao ie Ivanišević. – Ekskuzivno najavljujem da ćemo u sredu raspisati nove konkurse u oblasti zapošljavanja, u ukupnoj vrednosti preko 40 miliona dinara i uvodimo jednu novinu i kod zapošljavanja, a to je da može da se konkuriše i sa zaposlenima na određeno vreme, ukoliko poslodavac želi da ih prevede na neodređeno vreme. Tu direktno vodimo računa o efektima. Hoćemo da sačuvamo što veći broj radnih mesta i na osnovu onoga što smo kao Sekretarijat uradili u proteklih godinu dana, direktno smo sačuvali 4.500 radnih mesta i otvorili novih 500 radnih mesta, što mislimo da i jeste naš zadatak, istakao je Ivanišević. Sajam preduzetništva i starih zanata je namenjen ne samo privrednicima iz Novog Sada i Vojvodine, već svima koji žele da ojačaju i razviju svoj biznis, na taj način i privredu cele zemlje. Podrška ovakvim priredbama uvek je i Pokrajinska Vlada.

– Posvećenost Pokrajinske vlade po pitanju preduzetništva i negovanju tradicije starih zanata najbolje odslikava današnja manifestacija, kada pogledamo samo aktivnost nadležnog Sekretarijata – Sekretarijata za privredu i turizam i mog kolege dr Nenada Ivaniševića. Može se videti da je naša posvećenost ovoj temi takođe velika i naglasio bih da je Pokrajinska vlada prvi put formirala Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, koji kao jednu od ključnih tema prepoznaje preduzetništvo, a posebno preduzetničke segmente – žensko i socijalno preduzetništvo, rekao je između ostalog, Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade. – Današnji Sajam vidim kao odlično mesto ne samo za promociju preduzetništva nego i kao priliku  za međugeneracijsku saradnju u okviru koje ćemo predstaviti stare i, biću slobodan da kažem, i pomalo zaboravljene zanate, a pričati o globalnim izazovima, izazovima koje pred nas stavlja savremeni svet, dodao je Ćurčić.

Sajam preduzetništva i starih zanata su kreirali Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Novosadski sajam svesni važnosti promocije i jačanja preduzetništva. Kao što je i obećano prošle godine na prvom virtuelnom Sajmu preduzetništva Vojvodine, ova priredba se realizuje u realnom formatu. Tokom dva dana, Sajam će biti idealno mesto za dobijanje odgovora na često postavljana pitanja: Kako pronaći odgovarajuću finansijsku podršku? Kako razviti posao i ojačati ga? Kako stići do kupaca proizvoda i kako prodati uslugu?

– Verujem da će paneli na aktuelne teme kao što su: e – fiskalizacija, Zakon o zanatstvu, brendiranje i zaštita intelektualne svojine, privuću stručnu publiku koja će dobiti potrebne odgovore, rekao je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma. – Sve više žena u Srbiji pokreće sopstveni posao i sa uspehom opstaje na tržištu i zato smo pre nekoliko dana pružili podršku osnaživanju ženskog preduzetništva i potpisali Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji sa Klubom preduzetnica „Biznis na štiklama“ i na taj način ozvaničili našu saradnju, dodao je Cvetković. – Sa resornim Sekretarijatom nastavljamo saradnju na najvećoj i najaktuelnijoj manifestaciji, posvećenoj agraru – 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji će biti održan od 21. do 27. maja na Novosadskom sajmu. Zemlja partner biće Republika Mađarska sa kojom ćemo, verujem, realizovati nezaboravnu manifestaciju za izlagače i posetioce i pozivamo vas da tada budete sa nama, istakao je Cvetković.

Pored izložbenog dela na Sajmu preduzetništva i starih zanata, u ponedeljak, 21. u utorak, 22. marta u Kongresnom centru „Master“, organizovani su brojni paneli i radionice. Ulaz se ne naplaćuje.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.06.2023.

Sporazum o partnerstvu potpisali Novosadski sajam i Projekat „Bolja energija“

21.05.2023.

,Kvalitet i bezbednosti hrane“– mogućnosti za saradnju između Italije i Srbije

16.05.2023.

Slobodan Cvetković: Uspeli smo da obezbedimo adekvatan i reprezentativan broj grla goveda, konja, koza, ovaca i živine

15.05.2023.

Slovenački ambasador posetio Novosadski sajam

10.05.2023.

Jubilarni 90. međunarodni poljoprivredni sajam od 20. do 26. maja

04.05.2023.

Ambasador Turske posetio Novosadski sajam

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca