Šta raditi u bašti u martu

Ilustracija: Verbena, foto: pixabay
Ilustracija: Verbena, foto: pixabay

Početkom marta treba saditi lukovice gladiole, ljiljane, kale, begonije, amarilis, kane, dalije i druge. Ukoliko želite da vam se ovo cveće primi, neophodno je da ga zasadite najkasnije do maja.

Ukoliko planirate da sadite povrće, u martu se seju: spanać, blitva, luk, šargarepa, grašak, celer, salata, čičoka, rotkvice, celer, peršun, paštrnjak, mirođija, kelj, kupus i keleraba.

U martu se sade i ukrasne biljke i ruže, orezuju se voćke, žbunovi koji cvetaju tokom leta, suve grane hortenzija, ruže, kao i nadzemni delovi perena, koji su izumrli tokom zime. Žive ograde se koriguju.

Sađenje cveća u proleće je veoma jednostavno, treba samo malo da se uloži truda i rezultate ćete videti ubrzo.

Matiola, noćna frajla ili morska ljubičica je veoma otporna jednogodišnja zimzelena biljka. Prepoznatljiva je po svom opojnom mirisu cvetova, zbog čega se često može naći i kao rezano cveće u vazama. Noćna frajla je jedinstvena po prelepim laticama, koje su danju zatvorene, a otvorene tokom noći. Otporna je na mraz. Raste u visinu do 40 cm.

Verbena je kompaktna puzavica za žardinjere,viseće korpe,posebno ili u kobinaciji sa drugim puzavicama,može se saditi i u baštice gde kad procveta izgleda kao cvetni tepih,nije lomljiva pa samim tim podnosi vetrovita mesta,u vrelim letnjim danima traži dosta vode i prihrane

Povezano

Iz ove kategorije