Unapređenje saradnje Srbije i Mađarske u oblasti poljoprivrednih nauka

Postoji značajan potencijal unapređenja saradnje poljoprivrednih fakulteta iz Republike Srbije sa poljoprivrednim fakultetima Mađarske, naročito u domenu razmene studenata master i doktorskih studija, stručnih kadrova i gostujućih profesora, kao i razmene iskustava i praksi u oblasti poljoprivrednih nauka, rečeno je na sastanku predstavnika ministarstava poljoprivrede i poljoprivrednih fakulteta Srbije i Mađarske.

Učesnici sastanka su se složili da je saradnja u toj oblasti od velike važnosti za obe zemlje, uzimajući u obzir značaj i udeo poljoprivrednog sektora u njihovim ekonomijama.

Dana 30.3.2022. godine, na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, održan je sastanak državnog sekretara za međunarodnu saradnju Ministarstva poljoprivrede Mađarske Devida Benčika, sa prodekanom za nauku i međunarodnu saradnju Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, prof.dr Vladanom Bogdanovićem.

Sastanku je ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prisustvovala Vedrana Ilić, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i EU integracije.

Sa mađarske strane sastanku je prisustvovao i prof.dr Čaba Đurica, rektor Univerziteta poljoprivrednih fakulteta Mađarske.

Obe strane su se složile da prvi korak saradnje započne potpisivanjem memoranduma između rektorata, kao krovnih institucija, nakon čega bi se saradnja odvijala u daljim konkretnim oblastima od obostranog interesa.

Predstavnici obe naučne institucije su izrazile posebnu zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za prepoznavanje značaja naših najeminentnijih obrazovnih institucija u stručnom osposobljavanju kadrova u poljoprivredi.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.10.2023.

Prilika da se srpski proizvodi plasiraju na mađarsko tržište

20.02.2023.

Stipendije srpskim državljanima

06.10.2022.

Raspisan Javni poziv za podnošenje zahteva proizvođačima suncokreta

17.08.2022.

Za uređenje poljoprivrednog zemljišta više od 272 miliona dinara

13.05.2022.

Formirana Asocijacija poljoprivrednih fakulteta Srbije

11.05.2022.

Dan Mađarske će se na Sajmu održati 23. maja, a tema će biti digitalizacija poljoprivrede

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca