Кruškina osa srčikarica kako je suzbiti

Ilustracija: kruška, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: kruška, foto: Svetlana Kovačević

Кruškina osa srčikarica je periodična štetočina. Na našem području je prošle godine bilo pojave štetočine.
Odrasla jedinka ima žutocrveno telo sa prozirnim krilima veličine do 9 mm. Larva je beličasta ili bledo žućkasta sa crnom glavom, ima zakržljale nožice, može narasti do 10 mm i telom drži u obliku slova S.
Biologija štetočine i štetnost- Кruškina osa ima jednu generaciju godišnje. Odrasle jedinke se pojavljuju u aprilu i početkom maja meseca. Ženka legalicom spiralno pravi tridesetak uboda u mladim izdancima na 10 cm ispod vrha i u poslednju rupu polaže jaje. Posle 2 – 3 nedelje kada izdanci skoro uvenu pili se larva i ubušuje se u izdanak na dole i tu se hrani dolazi do otežanog kretanja sokova, lišće se kovrdža i izdanak se savija u luk ,dolazi do nekroze lišća. Simptomi podsećaju na simptome bakteriozne plamenjače . Najveće su štete u mladim zasadima krušaka.

Suzbijanje:

Primena nepesticidnih mera – mehaničko uklanjanje i uništavanje zaraženih izdanaka u toku vegetacije.

Primena hemijskih mera – Suzbijanje ose srčikarice vrši se kadi drugih štetnih insekata u fazi precvetavanja. Mogu se primeniti insekticidi na bazi a.m.bifentrin – Fobos,Talstar,Futocid-0,02-0,05%. Redovnim tretiranjem insekticidima posle cvetanja ova štetočina se može držati pod kontrolom.

 

Povezano