Koji su to poslovi na pčelinjaku u aprilu

Ilstracija: pčelinjak i voda za pojilo, foto: S.K.
Ilstracija: pčelinjak i voda za pojilo, foto: S.K.

Pčele u aprilu sve intenzivnije opšte s okolinom i u košnicu unose nektar, cvetni prah i vodu. U košnici se iz dana u dan pojačavaju aktivnosti: brzo se proširuje leglo, priprema hrana, prerađuje i konzerviše polen. Zadatak pčelara je da pomno prati razvoj pčelinjih društava, blagovremeno proširi pčelinje gnezdo, podstakne razvoj legla, da slabija društva
pripoji jačim i kontroliše njihovo zdravstveno stanje.

Pčelinje klube više nije jako zbijeno i polaganje jaja i razvoj pčelinjih društa­va brzo napreduje. Tome doprinosi sve veći dotok po­lena i nektara, toplo vreme, kao i znatna količina no­voizleglih mladih pčela pogotovo posle 7 aprila, čija je sposobnost hranjenja 3-4 puta veća nego sposobnost prezimelih pčela. Po­vršine zauzete leglom brzo se povećavaju, a rezerve hrane se smanjuju. Kod jakih pčelinjih društava leglo zauzima preko 5-6-7 ramova, a kod slabijih 2-3 do 4 rama pokrivajući skoro čitave satove. Ako dotok nektara nije redovan, pčelinje društvo troši 4-5 kg hrane iz zaliha.

Košnice ne bi trebalo otvarati ako je spoljna temperatura niža od 16°C, što u aprilu zna da se dogodi. Kako bi očuvali temperaturu legla u košnici, važno je znati koliki je broj pčela, a zatečenom stanju treba prilagoditi košnicu tako da se suzi ili proširi.

Sam pregled obavlja se brzo i bez prevelikog otresanja i uznemiravanja pčela i same zajednice. Maticu nema potrebe tražiti već je dovoljno utvrditi njeno prisustvo pregledom postojećeg legla. Sama legla ako nisu dobro raspoređena,premeštaju se na sredinu košnice gde će pčele lakše održavati potrebnu temperaturu, a time se dobija i prostor za dalje zaleganje matice. Razdvajanje legla nije preporučljivo gotovo nikad, a pogotovo ne sada kad su noćne temperature često mnogo niže u odnosu na dnevne.

Pojilo se stavlja po pravilu na najosunčanije i od vetra zaklonjeno mesto, tako da se voda na suncu zagreva, a vetar ne ometa pčele kad je uzimaju. Pčele radije uzimaju toplu vodu. Da se pčele upute na pojilo, prvih dana posle njegovog postavljanja treba u vodu staviti malo šećernog sirupa ili meda.

Povezano

Iz ove kategorije

Zaštita šljive

Zasadi šljiva, kako saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova,