Kada orezati ruže

Ruže treba dodatno orezati i to tako da se uvek ostavlja pupoljak sa spoljne strane žbuna, odnosno grane, a sve grane koje rastu u unutrašnjost žbuna treba uklanjati na čep. Na dobro orezanom žbunu ruže nema ukrštanja i preplitanja grana.

Visina rezidbe je na 5 do 6 okaca. Ne bojte se da ruže orežete nešto dublje jer se upravo najkvalitetniji cvetovi razvijaju sa jakih donjih izbojaka. Postavlja se ipak pitanje kada vršiti rezidbu.

Često postoje nedoumice da li rezati ruže u jesen ili u proleće. Po pravilu u jesen režemo čajevke, grmolike i floribunde u toj meri da ih preko zime ne lomi sneg. To znači da ih jednostavno pošišamo na visinu 40-60 cm, zavisno od grupe. Pravu rezidbu vršimo u proleće kad prestane opasnost od niskih temperatura. Način rezidbe zavisi od grupe ruža. Kod svih grupa prvo odstranjujemo tanke i suve izbojke, a kod starijih grmova režemo stare i odrvenele izbojke kako bismo ih vremenom „podmladili” i time sprečili stvaranje velikih panjeva.Tako, čajevke i floribunde orezati tako da sadnica imaju kružni, čašasti raspored. Na jačim granama ostaviti od 5-7 okaca, a na slabijim 3-4 okca. Penjačice se orezuju najviše za trećinu, vodeći računa o pravilnom formiranju grma. Ostavljaju se skeletne grane jer se cvetovi formiraju na dvogodišnjim izbojcima. Da bi se iniciralo ponovno cvetanje posle precvetavanja bočne izbojke orezati na 2-5 okaca. Grmolike ruže orezivati samo za trećinu.Mini-patuljaste ruže treba skratiti grane na oko polovinu visine, dok stablašice malo malo kratimo u jesen da sneg ne bi polomio stablo, a konačnu rezidbu radimo u proleće, na željenu formu.

Osim standarne rezidbe postoji i rezidba u vegetaciji, koja se odnosi na čupanje divljih izbojaka i rezidbu precvetalih cvetova sa 1-2 lista. Kada režete, uvek pravite kosi rez suprotno od strane na kojoj je okce. Na ovaj način sprečavate da se biljni sok ili vlaga od rose i kiše slivaju preko pupa i izazovu eventualnu infekciju. Nakon orezivanja ružama je važno obezbediti ishranu u narednom periodu kada počinje intenzivan rast.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.07.2023.

Orezivanje atraktivnih lepotica

29.10.2021.

Kako prepoznati bolest kod ruža

05.03.2021.

Gde najbolje cvetaju ruže

22.12.2020.

Ovo je najbolje vreme za rezidbu

12.11.2020.

Kada je vreme za sadnju ruža

03.04.2019.

Kada je najbolje saditi ruže

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca