Berba, upotreba i čuvanje plodova jagode

Jagoda donosi rod prve godine posle sadnje. Na rezultate njenog gajenja veliki uticaj ima i pravilno obavljena berba. Toj meri treba posvetiti veliku pažnju, jer od njene organizacije zavisi odgovarajuć kvalitet ploda i uopšte ušteda. To je veoma osetljiva faza, zato što jagoda ima nežne plodove. Zbog izražene respiracije, nemogućnosti dozrevanja posle berbe i neravnomernog sazrevanja plodove treba brati u vreme pune ili neposredno pred punu zrelost. Brati ih u više navrata, po potrebi od 5-10 puta.
U odnosu na osobine gajene sorte, upotrebu ubranih plodova ili namenu, kao i transport odrediti momenat berbe. Na određivanje tog perioda ima udela i čuvanje ubranih plodova. Neželjene posledice se dobijaju ako se bere u toku dana kada su temperature visoke, kada se beru vlažni plodovi ili kada se obrani plodovi duže vreme drže u zasadu na otvorenom prostoru, direktno izloženi Suncu.
Prilikom berbe treba voditi računa da to bude uz primenu mera dobre higijenske prakse, odnosno da se vodi računa o higijeni ambalaže i higijeni berača. Obrane plodove odmah sklanjati u privremeni hlad, odakle ih ubrzo treba transportovati u hladnjaču, preradu ili prodajne centre.
Prilikom berbe željenih plodova istovremeno treba odvojeno brati i plodove koji ne odgovaraju po izgledu i kvalitetu, čime se postiže u preventivnim merama, odnosno smanjuje se potencijal zaraze plodova za naredne berbe.

Ilustracija: jagode, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: jagode, foto: Svetlana Kovačević

Plodovi jagode su lepi, prelepe crvene boje, privlačnog izgleda, slatko nakiselog ukusa, izražene arome. Zahvaljijući bogatom hemijskom sastavu pogodni su za različite namene (kao stono voće, za zamrzavanje i preradu). Ukoliko se plodovi koriste u svežem stanju onda treba dobro da podnose transport, da su ukusni, slatko nakiseli, upadljive boje. Plodovi koji se koriste za preradu najbolje je da budu nakiselog ukusa i da se lako odvajaju od čašičnih listića i peteljke. Ukoliko se plodovi koriste za preradu u sokove i džemove mogu biti mekaniji, nepravilnog izgleda i boje. Za slatko, kompot, sušenje i zamrzavanje jagode plodovi bi trebali da budu srednje krupni, karakterističnog ukusa i mirisa, bez velike unutrašnje šupljine.
Obrani plodovi jagode su male mogućnosti trajanja, zato što imaju veliki respiracioni koeficijenat, koji se od početka sazrevanja do potpunog zrenja mnogo povećava.

Da bi se plodovi jagode kvalitetno čuvali obavezna su hlađena skladišta, sa mogućnošću regulisanja uslova čuvanja, naročito optimalne temperature. Plodovi se mnogo bolje čuvaju ukoliko se posle berbe odmah brzo duboko zamrznu, na temperaturi od – 25 do -20 °C. Oni tako zadrže svoju prirodnu strukturu, boju, aromu i dr. Tako brzo zamrznuti plodovi u hladnjači se do upotrebe čuvaju na temperaturi od 18°C . U ovakvim kontrolisanim uslovima plodovi jagode se čuvaju više od godinu dana.
Sorte jagode čvrstog mesa mogu se čuvati do 20 dana pri t od –0,5-0 °C i relativnoj vlažnosti vazduha od 85-90%. Sorte mekanijeg mesa pri istim ovim uslovima čuvaju se samo do 10 dana.
Plodove koji se koriste u svežem stanju ne treba čuvati duže od 3-4 dana, a ukoliko se koriste za preradu 6-8 dana.
Pre iznošenja plodova iz hladnjače treba ih oko 15 sati držati na temperaturi 6-8°C, kako bi se bolje i duže čuvali.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

08.02.2024.

Kako trenutna temperatura utiče na voće

05.02.2024.

Savetovanje o proizvodnji voća

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

23.01.2024.

Šta kažu stručnjaci o rezidbi

11.01.2024.

Pregled štetočina u zasadima tokom zimskog perioda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca