Uskoro Festival kuglofa, evo i gde

U cilju očuvanja tradicije i kulture Podunavskih Švaba, ali i svih sugrađana koji neguju duh tolerancije i dobrosusedstva, po kojima je Vojvodina naširoko poznata, Fondacija “Zavičajna kuća” i Udruženje građana “Petrovaradin Media” organizuju Festival kuglofa u Sremskim Karlovcima.

Kuglof je jedan od najstarijih modeliranih kolača na svetu. Kod nas se tradicionalno jede u Vojvodini. Ovaj kolač koji se može praviti na bezbroj načina u okviru svoje poznate forme u prošlosti je krasio trpeze isključivo privilegovane vlastele i naravno kraljevske trpeze širom Evrope. Može se konzumirati za doručak, ručak i večeru, uz šolju kafe ili čaja, uz mleko ili času vina.

Festival će se održati od 27. do 29. maja 2022. 

Posebno mesto u nemačkoj kuhinji zauzimao je kolač kuglof, nekada neizostavna poslastica na nedeljnoj trpezi i brend opštine Sremski Karlovci. Upravo zbog toga, važan događaj na festivalu je i takmičenje u pravljenju kuglofa, gde stručni žiri ocenjuje i nagrađuje tri najuspešnije pripremljena kolača.

Program počinje u petak, 27. maja u 11. sati, a u subotu 28. maja na Festival kuglofa vozom će doputovati i brojni ambasadori, čiji dolazak na stanicu je planiran u 9:45 časova.

U subotu u 13 časova planirano je proglašenje najboljeg ovogodišnjeg kuglofa na „Festivalu kuglofa“ i dodela nagrada. Nakon toga, proizvođači tri prvoplasirana kuglofa pristupaju novoj izradi svojih pobedničkih kuglofa na Izlagalištu, pred publikom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

29.09.2022.

Karlovačka berba grožđa

09.12.2021.

Karlovačka vinska idila

19.04.2021.

Čokoladni kuglof

19.02.2018.

Vinarstvo i vinogradarstvo se u Karlovačkoj mitropoliji negovalo sa posebnom pažnjom

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca