Biljana Petrović: Ako budu postojale nove potrebe i novi projekti – mi kao Banka smo tu

„Organski proizvođači nisu baš toliko zainteresovani za kreditiranje kao ostali poljoprivrednici. NLB Komercijalna banka ima oko 170.000 poljoprivrednih računa, od toga 160.000 aktivnih računa. Naš račun je Upravi za trezor prijavilo oko 140.000 klijenata, poljoprivrednika, što znači da je naša banka uvek tu da podrži firme kada je u pitnju kreditiranje, ali i kada treba da se pomogne na neki način poljoprivrednoj proizvodnji, istakla je Biljana Petrović, pomoćnik predsednika Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke.

 

Po njenim rečima  organski proizvođači se  ne prijavljuju previše za kredite. To su male proizvodnje, ali naravno da, u svakom slučaju, treba ih pozvati da ono što im treba da unaprede svoju proizvodnju – da nabave novu mehanizaciju – koja je opet u skladu sa organskom proizvodnjom, mogu da se jave u našu banku. Što se tiče same raspodele teritorije,  Banka  ima jako puno ekspozitura, tako da su  veoma blizu klijentima i sve ono što im  je neophodno može se  vrlo brzo završiti, dobiti odgovor da li je Banka spremna i u kojoj meri da podrži  zahteve.

„Kada su u pitanju poljoprivrednici kreditirani od NLB Komercijalne banke, moram da nabrojim nekoliko proizvoda, mi ih u Banci zovemo proizvodi (lepeza proizvoda), šta je to što mi poljoprivredniku možemo da ponudimo. Pored standardnih kredita koje dajemo, najbrojniji smo i po broju kredita i po samom iznosu kada su  u pitanju subvencionisani krediti, sa subvencionisanom kamatnom stopom, gde možete koristiti kredite po 1 i 3 posto ili 0 posto ukoliko vam je potrebna nabavka đubriva, istakla je Petrovićeva i dodala:

„Ono što takođe radimo, jeste kreditiranje klijenata kada su u pitanju projekti sa Svetskom bankom, poznatiji kod naših klijenata kao 50, 40, 10 ili SKAP.   Radimo i dokumentarna poslovanja za naše poljoprivrdne klijente, znači registrovana poljoprivredna gazdinstva, fizička lica. Izdali smo prve garancije kada su u pitanju podsticaji za povlačenje avansnog novca, a radimo i ostale vrste kreditiranja za nabavku repromateirjala i za kupovinu mehanizacije. Sada je odlično  vreme da se nabavi mehanizacija za vreme Sajma, kada su i popusti u toku. Naročito, ukoliko poljoprivredni proizvođači kupuju zemlju, ukoliko izgradjuju nove objekte, ukoliko se bave preradom, tako da bilo koju poljoprivrednik da ima potrebu, da nabavi, takvu vrstu kredita imamo mi u NLB Komercijalnoj banci. Mi, kao Banka, imamo 30% tržišnog učešća, što znači da stvarno prepoznajemo potrebe klijenata. I do sada smo znali a znaćemo i ubuduće, ako budu postojale nove potrebe i novi projekti – mi kao Banka smo tu, kažala je na kraju Petrovićeva.

 

Povezano