Podsećamo koji su to radovi na pčelinjaku u junu

Ilustracija: Pčelinjak Slobodana Jevtića iz Kostolca
Ilustracija: Pčelinjak Slobodana Jevtića iz Kostolca

U junu mesecu nastavljamo sa svim onim poslovima na pčelinjaku koje smo počeli i koje nismo uspeli da završimo u maju. Po pravilu, potrebno je vrcati bagremov med, ali zbog kišnog proleća i izmrzavanja biljke glavne paše, pčelari će imati različite prinose.

Vrlo je bitno obratiti pažnju kako lagerovati zreo med, obavezno ga pakovati u odgovarajuću ambalažu, koju treba hermetički zatvoriti, kako bi se eliminisala mogućnost upijanja vlage.

Ako je bilo dobre bagremove paše potrebno je izvršiti oduzimanje meda, njegovo vrcanje i pravilno skladištenje.

Nekih petnaestak dana posle prestanka paše, med je dovoljno zreo za oduzimanje iz košnica, ali je potrebno da najmanje dve trećine saća sa medom bude zatvoreno, savetuje mast. inž. polj. Nenad Stefanović.

Takav med sadrži 18-20% vode.

Vrlo je bitno obratiti pažnju kako lagerovati zreo med. Obavezno ga pakovati u odgovarajuću ambalažu, koju treba hermetički zatvoriti, kako bi se eliminisala mogućnost upijanja vlage.

Suzbijanje varooe je uobičajeno po oduzimanju bagremovog meda.

Primenjuju se uglavnom biološke metode: ram građevnjak, formiranje rojeva, prekid legla na izvesno vreme… Od hemijskih sredstava najviše se koristi tretman mravljom kiselinom.

Najvažnije u junu je:

Vađenje i ceđenje meda

Proizvodnja, odgajivanje i zamena matica

Formiranje veštačkih rojeva

Priprema društva za livadsku i druge paše

Obezbeđenje dobre ventilacije u košnici

Obezbeđenje vode na pčelinjaku

Nega rojeva

Borba protiv grabeži

Povezano