Vrhunska vina u vinariji Frunza Aglaja

Rejon Negotinska Krajina je prava vinska riznica Srbije. Vina iz ove regije su se u novijoj vinarskoj istoriji Srbije izborila za svoje mesto kvalitetom koji je potvrđen na najznačajnijim internacionalnim vinskim takmičenjima. A ohrabruje što vinari iz ovog rejona vinski identitet grade podjednako na vinima od autohtonih i internacionalnih sorti vinove loze.

Više od jedne decenije Vladimir Frunzarelović, proizvodi vina od grožđa iz svojih  vinograda.

Vinarija Frunza Aglaja je vinarija iz Negotinske krajine.  Vina Aglaja, koja proizvodi ova negotinska vinarija, nose poetski naziv svetlost, jer osvetljavaju slavnu tradiciju ovog vinarskog kraja.

Vladimir je završio Poljoprivredni fakultet, smer prehrambena tehnologija. Tehnologija  ga je uvek zanimala pa odatle i diplomski rad “Proizvodnja rakije od kupine”.

“Sve je počelo pre 11 godina, jer je te godine mlado vino Aglaja poslao na ocenjivanje u Vršac, gde vino dobija zlatnu medalju, i tako priča počinje. Posle nekoliko godina kupio sam zemlju nadomak manastira Bukovo, na kojoj je već postojao zasad šardonea, kabernea, merlota. Kasnije kupujem zemlju u rodnom selu Trnjanu.

Sa osmehom na licu srdačno su nas dočekali Vladimir i supruga Dragana koju čekaju peto dete.

Dragana nam je poželela dobrobošlicu i istakla da uz čašu njinovog  vina, uparenog sa ukusnim jelima iz njihove  kuhinje, možete doživeti romantičan zalazak sunca sa voljenom osobom. Ima lepše doblošlice, procenite sami.

“U našim vinogradima uzgajamo Prokupac, Sauvignon Blan, Semillon, Chardonay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot. Cilj naše proizvodnje je dobijanje vina sa autohtonim karakterom Negotinske Krajine. Robna marka naših vina jeste Aglaja (Svetlost), “priča nam  Vladimir.

“Na tržištu su berbe 2015 i 2016, ova starija je daleko voćnija pa ko šta voli. Radimo oko 1.500 boca na godišnjem nivou sa blagim povećanjem iz berbe u berbu, a koristimo barike od 225 i 300 litara raznih proizvođača: Taranso, Saury, Seguin Moreau… Ovo je kontemplativno, meditativno vino za razmišljanje koje se polako i sa posvetom pije. Namenili smo ga svima koji poštuju velika crvena vina, i koji neće zaboraviti da ga ozbiljno dekantiraju. Čak je i nešto viša cena na polici jedno od usmerenja da nije reč o vinu koje ćete otvoriti i popiti uz ručak već mnogo kasnije. Kao što ni masivna boca ne služi ideji da se istakne na polici među konkurencijom već je naše ulaganje u proces poštovanja izuzetnosti ovog kabernea.

Povezano