Banka koja predstavlja logističku podršku merama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Integracija NLB i Komercijalne banke na terenu pokazuje 30 odsto učešća na tržištu kada je reč o kreditiranju poljoprivrednika. Očekivanja sada NLB Komercijalne banke, sa većim brojem savetnika, je da bude još dostupnija i brža na terenu, kao i da poveća svoje tržišno učešće, broj kredita, zadovoljstvo klijenata i da im uvek bude na raspolaganju.  Ovo kaže Biljana Petrović, pomoćnica predsednika IO NLB Komercijalne banke.

Ono što Komercijalnu banku izdvaja od drugih je činjenica da je ona sa svojih skoro 200 ekspozitura vrlo blizu klijenata koji mogu doći, podneti zahtev za kredit i u veoma kratkom roku dobiti odgovor da li će banka podržati zahtev ili ne, kaže Petrovićeva.

Ona napominje da, kada je reč o konkursima koje ova banka raspisuje, u sledećoj godini će opet biti onaj namenjen organskoj proizvodnji, a kada se reč o kreditiranju, poljoprivrednici u ovom momentu sve što im je potrebno za njihovu proizvodnju mogu naći. Tu se misli na kredit sa pravom namenom u ovoj banci, sa rokovima otplate koji su prilagođeni ili njihovim investicijama ili kupovini repromaterijala.

Naše klijente trenutno najviše interesuju krediti sa subvencionisanim kamatnim stopama gde mogu dobiti kredit sa kamatom od jedan odsto ukoliko im je još uvek potrebno neko đubrivo, ukoliko su nosioci poljoprivrednog gazdinstva žene, mladi poljoprivrednici do 40 godina starosti i gazdinstva koja rade u otežanim uslovima poslovanja. Za sve ostale, kamatna stopa je 3%, a s obzirom na to da je reč o dinarskim kreditima, ova linija je veoma interesantna našim klijentima jer je reč o najjeftinijem vidu finansiranja, objašnjava Biljana Petrović.

Sem ovog, prema rečima Petrovićeve, poljoprivrednici su veoma zaiteresovani za projekat Svetske banke 50:40:10 što potvrđuje podatak da je banka isplatila najviše ovih  kredita i izdala najviše pisama o namerama.

-Novina u našoj banci za poljoprivrednike je da za gazdinstva radimo dokumentarno poslovanje koje obuhvata sve ono što nije bilo spcifično u predhodnom periodu kada su u pitanju pisma o namerama ali i garancije za fizička lica. Izdali smo prve garancije za povrat avansa klijentima kojima je odobren podsticaj iz IPARD programa tako da na jednostavniji, brži i efikasniji način mogu da završe svoje investicije koje su planirali. Banka je tu i da isfinansira celu investiciju ukoliko je to potrebno što opet zavisi od toga za šta se klijenti odlučuju, kaže ona.

Petrovićeva napominje da, kada je reč o drugim vrstama kredita, poljoprivrednicima su interesantni i oni namenjeni kupovini poljoprivrednog zemljišta kao i za izgradnju i opremanje objekata i za kupovinu nove i polovne mehanizacije. Zbog visokih cena novih poljoprivrednih mašina mnogo je veći broj podnetih zahteva za nabavku polovnih.

Ova banka predstavlja logističku podršku merama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tako da poljoprivrednici u njoj mogu da dobiju kompletnu uslugu što je u skladu sa sloganom „Banka na polju“. Svakom poljoprivredniku je jako važno da zaokruži ceo proces proizvodnje, da zna koje su mu mogućnosti i da može da očekuje neki povraćaj novca što je npr. slučaj kod kupovine nove poljoprivredne mehanizacije gde je povrat od 50 do 65 odsto što zavisi od mera koje koristi, odnosno da li su u pitanju IPARD ili nacionalna sredstva.

Mi to na najbolji način možemo da im predočimo jer koliko oni rastu kao naši klijenti toliko i mi rastemo kao banka. Ako imamo zadovoljnog klijenta onda smo sigurni da će i naša firma napredovati, zaključuje Petrovićeva.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

26.02.2024.

KONKURS:100.000 evra za društveno odgovorne ideje malih biznisa

19.02.2024.

Odobren prvi subvencionisani kredit Ministarstva poljoprivrede

12.01.2024.

Počinje prijava poljoprivrednika za kredite koje subvencioniše Opština Bogatić

18.09.2023.

Program podrške za nabavku opreme: 12 miliona evra bespovratno za unapređenje poslovanja

28.06.2023.

U toku su subvencionisani krediti Ministarstva poljoprivrede

08.06.2023.

Vladimir Bošković izabran za člana Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke za poslove sa privredom

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca