NAJZASUPLJENIJA RASA KOKOŠAKA KOD NAS

Ilustracija: pixabay
Ilustracija: pixabay

Američka rasa kokošaka Nju Hempšir jedna je od najzastupljenijih pasmina živine danas u Srbiji. Toliko se odomaćila u našoj zemlji da se praktično smatra domaćom kokoškom. Popularnost među živinarima je stekla po svojim kombinovanim osobinama visokom nosivošću i kvalitetnim mesom.
Pogodne su za organski uzgoj pa ukoliko se gaje po ovim principima meso ima povećanu biološku i nutritivnu vrednost, odnosno ima karakterističan ukus i miris sa uvećanim sadržajem vitamina i minerala. Već pri prvom zalogaju organskog meso ove živine podsetiće vas na zaboravljeni ukus piletine sa sela.

Rasa Nju Hempšir nastala je selektivnim uzgojem početkom 20. veka.
Ime nosi po istoimenoj saveznoj državi u SAD gde je i nastala. Kroz strogu selekciju gajenja naučnici su želeli da stvore rasu koja će dati brzo rastuće tovne piliće i natprosečnu nosivost jaja. To im je pošlo za rukom i vrlo brzo je ova rasa kokošaka postala izuzetno popularna ne samo u Americi već širom sveta. Živina ove pasmine je vrlo izdržljiva i prilagodljiva, te imaju veliku stopu preživljavanja i to 85 posto kod pilića i 90 odsto kod odraslih jedinki. Dobro podnose različite vremenske uslove a naša klima im očigledno prija.
Nju Hempšir vode poreklo od američkog Rodelendera, ima prostranu leđnu liniju koja se pruža ka široko nosećem uzdignutom repu. Petao ima okrugle mesnate grudi, pun i širok stomak i mišićave batake srednje dužine. Bogata vratna pera padaju do ramena, glava nije velika i ukrašena je jednostavnom nazubljenom krestom srednje veličine. Vratna kresta je duguljasta, ušne minđuše glatke i crvene. Oči su crvenkasto braon boje. Najčešće su zlatno-braon boje s tim što petao ima malo skrivenog crnog perja na vratu. Ostalo perje na telu je svetlo žućkasto braon boje uz repno perje intenzivno crne boje sa zelenim odsjajem. Kokoške su po boji za nijansu svetlije od petlova i gornji repni pokrivač ima crvenkasto-braon porub sa po kojim tamnim perom. I petlovi i kokice imaju bujno perje fine teksture koje dobro prekriva kompletno telo. Ova rasa kokošaka ima miran karakter, nisu skloni sukobima pa se podjednako mogu uspešno uzgajati u dvorištu i u kavezima. Ukoliko slobodno šetaju mogu biti radoznali što može dovesti do povreda. Sa godinu dana petao dostiže punu zrelost i težinu od 3,5 do 4,5 kilograma, dok su kokoške teške između 3 i 3,5 kilograma.

Ova rasa živine poznata je po izuzetno kvalitetnom mesu. Kokice počinju nositi jaja sa šest meseci. Nakon dostizanja pune zrelosti kokoške u proseku nose više od 200 komada jaja godišnje, a kako im ne smeta hladnoća jaja nose i tokom zimski meseci. Ljuska je smeđe boje, a težina između 60 i 65 grama. Nosivost zavisi od uslova gajenja i ishrane. Meso je meko i ukusno, a kako imaju sitnije kosti daju više mesa u odnosu na druge rase.

Nju Hempšir ima genetsku predispoziciju za brzi rast i razvoj pa pilići za dva do tri meseca mogu dostići težinu od 3 kg. Potrebna im je redovna šetnja jer vole da traže dodatnu hranu kao što su sitni insekti ili trava dok čeprkaju po dvorištu. Nema potrebe da se postavlja visoka ograda jer ne pokušavaju da polete.

Ukoliko se gaje u dobrim uslovima nisu sklone bolestima. Ova rasa kokošaka voli da im je suvo i toplo u kokošinjcu, pa je preporuka da se po podu prostre piljevina posebno preko zime. Za preventivnu higijenu potrebno je da imaju bazen napunjen pepelom. Kada se „kupaju“ u pepelu ptice se oslobađaju parazita koji mogu da se pojave u perju. Neophodno je redovno čišćenje kokošinjca kako bi se sprečila pojava vlage koja smeta kokoškama.
Kad je u pitanju ishrana ova rasa kokošaka nije preterano zahtevna. Važno je da hrana bude uravnotežena, da je ima dovoljno kao i da im uvek imaju svežu vodu na raspolaganju. Kako vole da kljucaju travu, zimi im uz hranu treba davati i seno kako bi u organizam unele sve potrebne hranljive sastojke. Kako bi kokice nastavile da nose jaja i tokom zime preporuka je da im se ishrana pojača, ali treba voditi računa da se ne pretera kako ne bi došlo do gojaznosti jer se manje kreću. Iako su sjajne nosilje kokoške ove rase nemaju izražen majčinski instinkt pa se razmnožavanje sprovodi uz pomoć inkubatora.

Povezano