Mleko slično krvnoj plazmi

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Kokosov orah (lat. Cocos nucifera) je plod kokosove palme koja raste u sutropskim predelima.  Ovo drvo visine 30 metara jedno je od najstarijih biljnih vrsta na planeti i raslo je još u vreme dinosaurusa. Iako u prečniku ima tek 30 santimetara ovo drvo je vrlo otporno na udare vetra zahvaljujući svojoj savitljivosti i jakom korenu koji se pruža u dubinu i do osam metara. Verovali ili ne može živeti čak i u morskoj vodi.

Posle sedam godina palma rađa prvi plod, a između 15 i 50 godine života donese od 60 do 80 oraha svake godine. Sa 80 godina prestaje da rađa i najčešće umire, mada ima primerak koji su stari i 150 godina. Na vrhu stabla se nalazi oko tridesetak perasto raspoređenih listova dužine četiri metra. Kokosova palma cveta preko cele godine i uvek ima nekoliko zrelih oraha, a potrebno je više od godinu dana da jedan kokosov orah sazri.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Plod palme, odnosno kokosov orah težak je 1 kilogram i sa spoljne strane presvučen izuzetno tvrdom korom koja je obrasla jakim, dugim dlakama koje su se nekad skupljale i upredale da bi se od njih pravio kanap za veoma izdržljive ribarske mreže. Ispod opne nalazi se meso kokosa i mleko, odnosno voda koja nema poseban ukus ali odlično gasi žeđ. Zanimljivo je da kokosovo mleko sadrži istu količinu elektrolita kao i ljudska plazma pa se nekad koristilo za transfuziju. Čvrsto, belo kokosovo meso se suši, melje i od njega se dobija ukusno kokosovo brašno koje se koristi za razne mahom slatke specijalitete. Može da se jede i sirovo i ima ukus sličan lešniku. Od mesa se dobija i kokosovo ulje koje se smatra za super hranu i ukoliko je dobijeno postupkom hladnog ceđenja mesa ploda kokosove palme zadržava sve hranljive sastojke.

Razni proizvodi od kokosovog mleka mogu da imaju različite zdravstvene dobrobiti, ali nema dovoljno istraživanja posebno o konzerviranom kokosovom mleku.

Možete orah umotati u kuhinjsku krpu kako vam se komadi puknutog oraha ne bi razleteli okolo.  Kada ste prepolovili kokosov orah, uzmite oštar nož i odvojte meso kokosa od njegove opne.  Kada odvojite kokosovo meso od kore videćete da je ono sa unutrašnje strane belo, a sa spoljašnje strane tamnije , taj tamniji deo oljuštite nožem i bacite.

Kokosovo meso možete odmah pojesti, a možete i od njega napraviti sami kokosovo mleko ili kokosovo brašno.

Povezano