ORGANSKA PROIZVODNJA – ŠANSA ZA JAGODASTO VOĆE

Drugi „Berry Business Forum“ održava se danas na Beogradskom sajmu. Ova specijalizovana konferencija namenjena je uzgajivačima i izvoznicima svežeg bobičastog voća i predstavlja jedinstvenu priliku za diskusiju i učenje jer događaj okuplja i domaće i međunarodne stručnjake, dobavljače savremenih tehnologija, distributere i sve ostale koji su uključeni u ekspanziju proizvodnje bobičastog voća.

Cilj je skrenuti pažnju srpske javnosti i internacionalnih kupaca o potencijalu domaće proizvodnje bobičastog voća i na potrebu za integrisanjem na domaćem i međunarodnom tržištu.

„Izuzetna mi je čast da vas pozdravim u ime Republike Srbije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i u svoje lično ime i izrazim zadovoljstvo što se i ove godine održava Berry Business Forum, kao jedinstvena prilika za povezivanje, diskusiju i širenje znanja među svim učesnicima u dugom lancu proizvodnje, prerade i distribucije jagodastog voća.
Mislim da je ovaj forum odlična prilika da se svake godine susretnu vodeći akteri iz ove oblasti velikog broja zemalja, što svakako doprinosi razvoju ne samo ekonomske saradnje već i unapređenju tehnologija proizvodnje i prerade jagodastog voća, istakla je Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede, i dodala: 

„Srbija je poznata po jagodastom voću. Smrznuta malina je vodeći izvozni proizvod srpske prehrambene industrije, a na sve većim površinama gaji se jagodasto voće poput borovnica, jagoda ili kupina.


Jagodasto voće u 2021. godini se gajilo na površini od ukupno 36.000 ha. Malina je bila prva na 21.000 ha, jagoda na 7.000 ha, kupina je imala površinu od 5.000 ha i borovnica 2.500 ha.
Zanimljiv podatak je da prema nekim procenama, skoro trećina građana Srbije na neki način vezana je za proizvodnju maline i ona učestvuje u njihovom porodičnom budžetu. Sa druge strane, svega 2% maline, pojedemo mi koji je proizvodimo jer gotovo sve završi uglavnom na rafovima evropskih prodavnica!

Ambasador Holandije Jost Reintjes ocenio je da je za tu zemlju saradnja u poljoprivredi, ne samo u sektoru bobičastog voća, veoma značajna. On je istakao da su na biznis forumu prisutne neke od vrhunskih kompanija iz Holandije.

Ocenio je da kombinovanje tehnike i stručnih znanja vode sjajnoj saradnji dve države u ovom segmentu poljoprivrede. Ambasador je istakao da se u okviru javno privatne inicijative ujedinilo 12 kompanija iz Holandije sa odgajivačima bobičastog voća u Srbiji kako bi proizvodnja bila još isplativija i održivija.

On je naveo da su ljudi iz holandskih kompanije ove nedelje posećivali voćare i firme u Srbiji, te da će razmena iskustava biti nastavljena sledeće nedelje u Holandiji.

Smrznuta malina se najviše 2021 izvozila u zemlje EU: Nemačku (28,217 t), Francusku (18,454 t), Belgija (7,855 t), SAD (6,775t t, Poljska (5,159 t), Holancija (4,987 t), Velika Britanija (4,727 t),

Švedska (4,250 t), Kanada (2,942 t), a zatim slede Austrija, Ruska Federacija, Švajcarska, Norveška, Italija i druge zemlje.
BOROVNICA
Borovnica se 2021. najviše izvozila u zemlje EU u količini od 1.654 tone, u vrednosti izvoza od skoro 5,1 milion evra. Zemlje EU u koje se borovnica najviše izvozila su Holandija i to u količini od 503 tone u vrednosti izvoza od skoro 1,3 miliona evra, Nemačka u količini od 269 tona u vrednosti izvoza od 1,1 milion evra, Belgija u količini od 231 tone u vrednosti izvoza od 685 hiljada evra, Austriju u količini od 182 tone i vrednosti izvoza od 636 hiljada evra i znatno manje u druge zemlje.
KUPINA
U 2021. godini kupina se najviše izvozila u zemlje EU u iznosu od 24.417 tona, u vrednosti izvoza od skoro 62,4 miliona evra. Od zemalja EU kupina se najviše izvozila u Nemačku sa količinom od 8.602 tone u vrednosti izvoza od 19 mil. evra, zatim u Belgiju u količini od 3.458 tona, u vrednosti izvoza od skoro 9,8 mil. evra, zatim znatno manje u Austriju, Poljsku, Francusku i dr. Pored zemalja EU kupina se još izvozila i u SAD i to u količini od 3.638 tona, u vrednosti izvoza od 12,9 mil.evra, zatim u Veliku Britaniju, Kanadu i dr.
JAGODA
Jagoda se tradicionalno izvozi u Rusku Federaciju. U 2021. godini izvoz jagode u Rusku Federaciju iznosio je oko 48% ukupnog izvoza jagode u količini u 7.150 tona, a u vrednosti izvoza od 11,7 miliona evra. Jagode se u Rusku Federaciju izvoze najviše u svežem stanju i to u količini od 6.867 tona, a u vrednosti izvoza od skoro 11,2 miliona evra.
Jagoda se još izvozila u zemlje EU i to u količini od 6.647 tona u vrednosti od skoro 14,2 miliona evra. Jagode se u zemlje EU najviše izvoze u smrznutom stanju i to u količini od 5.614 tona, a u vrednosti izvoza od skoro 12,4 miliona evra. Od zemalja EU jagoda se najviše izvozila u Nemačku u količini od 1.439 tona, a u vrednosti izvoza od oko 3,1 miliona evra, zatim u Francusku u količini od 1.334 tone u vrednosti izvoza od 2,6 miliona evra i znatno manje u druge zemlje.

ORGANSKA PROIZVODNJA – ŠANSA ZA JAGODASTO VOĆE

Organska proizvodnja već godinama beleži stabilan rast i pretenduje da postane dominantan način poljoprivredne i prehrambene prozivodnje u Evropi, ali i širom sveta.
U Srbiji ona takođe predstavlja jedan od najperspektivnijih sektora proizvodnje hrane i prepoznavši to MPŠV je u prethodnim godinama kreiralo niz mera podrške organskoj proizvodnji koje utiču na stvaranje stimulativnog ambijenta za njen intezivniji razvoj. Ove mere se odnose na instutucionalni i zakonodavni okvir, kao i na subvencije koje su značajno veće, kako za organsku biljnu tako i za stočarsku u odnosu na konvencionalnu proizvodnju, a organski proizvođači su značajno podržani i u troškovima za sertifikaciju. i dostizanje ostalih standarda u proizvodnji.
Za prethodnh 5 godina su podsticaji za organsku biljnu proizvodnju povećani 5 puta, dostigavši u ovoj godini iznos od 28.000 din/ha, a godišnji budžet 380 miliona dinara.
Domaći propisi se redovno usklađuju sa zakonodavstvom EU, i do sledeće godine će biti donet novi zakon koji će biti uskladjen sa novom regulativom EU čija je primena počela od 2022.godine.
Sve ove mere su doprinele tome da su se za prethodnih 5 godina površine koje su uključene u organsku proizvodnju i broj organskih proizvođača udvostručile.
Srpski organski proizvodi se izvoze širom sveta, mada su države EU naši najvažniji partneri u ovom segmentu izvoza u kome beležimo značajan trend u poslednjij deceniji, a za samo poslednje dve godine izvoz organskih proizvoda je povećan za skoro 95% dostigavši oko 58 miliona evra.

ORGANSKO JAGODASTO VOĆE

Od ukupnih površina pod organskom proizvodnjom (23.500 ha u 2021 g) jagodasto voće se gaji na oko 30 % površina od čega najviše malina, zatim kupina, jagoda, borovnica, ribizla. Oko 95% proizvedenog jagodastog voća se izvozi, a 2021. je izvezeno organskog jagodastog voća u vrednosti od oko 40 miliona evra, od čega 75% malina – u vrednosti oko 33 miiona evra, najviše u Nemačku, Francusku SAD, Holandiju.
MPŠV će i narednim godinama nastaviti sa podrškom sektoru organske proizvodnje daljim kreiranjem odgovarajućih mera u saradnji sa zaintesovanim stranama, a koje treba da doprinesu još značajnijem i intezivnijem rastu.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca