USKORO 16. SAJAM ETNO HRANE I PIĆA

Na Beogradskom sajmu održaće se 16. Sajam etno hrane i pića – najstarija i najkompletnija smotra proizvoda i proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu Jugoistočne

Evrope.

Sajam će biti otvoren od četvrtka 24. novembra do nedelje 27. novembra, od 10 do 19 časova.

Na Sajmu etno hrane i pića će se i ove godine predstaviti više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda – rukom rađenih proizvoda po tradicionalnoj recepturi najčešće od organski gajenih sirovina, ali i novi proizvodi nastali na temeljima tradicije i mašti proizvođača, kao i ambalaža za pakovanje tradicionalnih proizvoda.

Mali proizvođači će uglavnom nastupiti na zbirnim štandovima u organizaciji Privredne komore Srbije I njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja. Privredna komora Srbije predstaviće proizvođače iz Leskovca, Požarevca, Zaječara, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Užica, Valjeva, Zrenjanina, Pančeva, Novog Sada, Niša i Beograda, a nastupiće i afirmisani proizvođači kao što su Granice iz Mladenovca i poljoprivredno gazdinstvo Milosava Grozdić.

Po prvi put, a u aranžmanu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam AP Vojvodine, na Sajmu etno hrane i pića nastupiće proizvođači tradicionalne hrane iz svih delova Vojvodine.

U organizaciji lokalne samouprave nastupaju proizvođači iz Beograda, Mladenovca, Žagubice, Kučeva, Kikinde, Bogatića i Blaca, a nastup izlagača iz Pirota organizovala je turistička organizacija ovog mesta.

Sa grupom proizvođača predstaviće se i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Međunarodni karakter manifestaciji daće učesnici iz Republike Srpske, Rumunije i Grčke.

Sajam etno hrane i pića odigrao je u poslednjih 15 godina značajnu ulogu u brendiranju, promociji i plasmanu leskovačkog ajvara, kačarskog i homoljskog meda, duvan-čvaraka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica, vurde, banice, vrtke, različitih džemova, slatka, kitnkeza, kisele zimnice, suvomesnatih specijaliteta, mlečnih proizvoda, sireva, čajnih mešavina, sušenog voća, pekarskih proizvoda, vina i rakije, od kojih su mnogi postali i izvozni artikli.

Manifestacija ima, pre svega, poslovni i promotivni karakter. Namenjena je distributerima, dobavljačima hotela i trgovinskih lanaca, vlasnicima restorana, trgovinskih radnji ili šefovima kuhinja, profesionalnim gastronomima, kupcima iz inostranstva radi zaključenja kupoprodajnih ugovora i za te kategorije posetilaca ulaz je besplatan.

U revijalnom delu manifestacije, koji se odvija u Etno-dvorištu ili na štandovima izlagača, predstavljaju se i degustiraju jela karakteristična za pojedine regione, neka za mnoge zaboravljena jela, koja će pomoći da se ne zaborave ukusi i običaji pojedinih epoha i regiona.

Poseban segment sajma predstavlja izložba rukotvorina koju i ove godine organizuje „Društvo srpskih domaćina“.

Žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u prepoznavanju najkvalitetnijih proizvoda oceniće eksponate u više robnih grupa i podgrupa i dodeliti diplome i priznanja, a najboljem među njima najviše godišnje priznanje – „SAJAM ETNO HRANE I PIĆA – ROBNA MARKA IZ SRBIJE 2022. GODINE“.

Pokrovitelji Sajma etno hrane i pića su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Grad Beograd.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.04.2024.

Stigle prve jagode a koja je cena

08.04.2024.

Mala riznica zdravlja

14.02.2024.

Sutra čuvena kačarevačka „Slaninijada“

18.01.2024.

BIZNIS SA PEČURKAMA VREDAN MILIJARDU DOLARA

05.01.2024.

Koliko će Srbija zaraditi na hrani za kućne ljubimce

28.12.2023.

Kontrole hrane životinjskog porekla pred prestojeće praznike

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca