Zlatna princeza u vrtovima

Spirea je, pored hortenzija i jorgovana jedan od najpopularnijih cvetajućih grmova u vrtovima. Dugotrajno cvetanje i mogućnost da se odlično kombinuje – od pojedinačne sadnje, grupne do formiranja ograda i bordura, pomoglo je ovom grmu da nađe mesto u vrtovima skoro svih veličina. Ovo je veoma dekorativan grm čak i kada prestane period cvetanja.

Može da se sadi tokom cele godine pošto je to kontejnerska sadnica. Obično se preferira prolećna ili jesenja sadnja, ali biljka će se odlično primiti i kada se sadi u ostalim periodima godine. Važno je samo obratiti pažnju na zalivanje ukoliko je to topli letnji period.

Spirea japonica Bumalda je listopadni žbun do metra visine i iste širine  sa tamno ružičastim cvastima koje su preko leta jako intenzivne. Listovi kada je biljka mlada idu iz bronzano crvenkaste nijanse u žutu i na kraju dobijaju zelenu boju. Otporna je na mraz i inače spada u red omiljenih biljaka amatera. Traži sunčane pozicije i plodno zemljište sa dobrim odvodnjavanjem. Orezuje se s proleća. Može se orezivati do kraja aprila, ako se to uradi radikalno daće veći volumen lista i bolje će cvetati. Sadi se pojedinačno i u grupaciji. Zalivanje je umereno.

Cveta od kraja proleće i tokom leta, cvetovi su svetlo roze boje. Primenjuje se u manjim baštama i alpinetumima zbog svog sporijeg i gušćeg rasta. Voli osunčana ili polusenovita mesta i nije posebno zahtevna za održavanje. Svojim koloritom vrlo je upadljiva u većim zelenim površinama i posebno naglašava staze i ulaze.

Spirea privlači leptire, pčele i druge oprašivače i otporna je na niske temperature.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.03.2024.

Kako se pravilno sadi muskari?

09.01.2024.

Cvet iskrenosti

27.09.2023.

Koje saksije su nabolje za vaše cveće?

21.08.2023.

Tržište mašina i opreme za baštovanstvo i uređenje prostora prvu polovinu godine završava u opadajućem trendu

07.07.2023.

Kaktus u raznim bojama

05.06.2023.

Letnji tepih u bašti

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca