Suva šljiva i rakija iz Mačve put Evrope i Amerike

Lipolist, selo na obroncima Cera, dvadesetak kilometara udaljeno od Šapca, na putu prema Loznici, u Mačvanskom okrugu, na 100 km od Beograda, jedno je od najcvetnijih u Srbiji jer se u njemu  ruže gaje decenijama, te je sasvim prirodno da je i mesto održavanja nadaleko čuvenog Festivala cveća.  “. “RUŽE LIPOLISTA”. Međutim selo nije poznato samo po cveću tu se gaji i vrhunsko voće. Od voća u mačvanskom okrugu najviše površine je pod šljivom 1.030 ha, zatim slede višnja, malina, jagoda i kupina. Poslednjih godina je uočljivo povećanje jagodičastog voća, a Šabac se nalazi na prvom mestu u Republici Srbiji po površinama koje su pod zasadom jagoda. Takođe se povećavaju zasadi šljive i višnje koje su interesantne za preradu i izvoz, dok se znatno manje u ovom delu Srbije gaje trešnja, jabuka i kruška, ali se takođe primećuje i njihov blagi porast proizvodnje.

Na Sajmu poljoprivrede u Bogatiću razgovarali smo sa Emilijom Gordanić, koja predstavlja dve firme Lipkom doo i Mačvu fruit.

“Lipkom doo je porodična kompanija osnovana 2008.godine u Lipolistu. Bavimo se otkupom, proizvodnjom, preradom, pakovanjem i izvozom svežeg, zamrznutog i suvog voća visokog kvaliteta, kao i proizvodnjom rakije, a novitet od pre par meseci su  nam i poljoprivredne mašine, tako da smo prvi put  na sajmu sa mašinama, ističe naša sagovornica. U Bogatiću su prvi put na sajmu, ali učestvuju na mnogim sajmovima širom Evrope, ali to je vezano za voće i proizvode kao što je sušena šljiva.

“Mi imamo sopstvene plantaže oko 30 ha pod šljivom, sorte Stenlej,  a ostatak kupujemo od mačvana. Suvu šljivu  ledimo, i izvozimo je kao zamrznut proizvod, a gotov proizvod, nam je suva šljiva koju radimo već deset godina, ističe Emilija.

Sorta Stenlej je  poreklom iz SAD-a.  Iako je dosta otporna na niske temperature, osetljiva je na kasne prolećne mrazeve, jer sredinom proleća počinje da se kiti mirisnim belim cvetovima sa pet latica, praveći spektakularan prizor. U prvim godinama nakon sadnje, stenlej ima bujan rast i jako brzo dostiže punu rodnost. Reč je o voćnoj vrsti koja se samooprašuje, ali se preporučuje da ima oprašivače kako bi dala bolji rod. Stenlej najbolje raste i razvija se na dobro osunčanim pozicijama, srednje vlažnim i dobro dreniranim zemljištima. Svoje plodove počinje da daje u 3-4 vegetacijskoj sezoni. Vreme zrenje je u drugoj polovini avgusta, plod je srednje krupan, meso je čvrsto, dosta sočno, sladunjavog ukusa, koristi se za razne namene.

“Prošle godine smo očekirali prinos oko 800 tona, međutim bilo je mraza, tako da smo imali samo 80 tona. Znate i sami prinos nije isti svake godine”, ističe Emilija, i dodaje: Mi suvu šljivu, oko 90 posto izvozimo u Evropsku uniju, Rusiju, Ameriku i Kanadu, a na na našem tržištu prodajemo u manjim marketima, koji uzimaju rinfuznu robu.

Destileriju su registrovali  2010. godine, ali su radili na postizanju dobrog kvaliteta, kao bi uvek imali ujednačen kvalitet, da bi navikli kupce na jedan ukus. Za vreme korone su prvi put izašli na tržište sa brendom Poema. Lagano se šire i rade na distribuciji rakije.

Kada su u pitanju mašine one su su turskog i italijanskog porekla  tu su razne prskalice, rasipači, atomizeri, freze, kosilice, sejalice, koje su potrebne Mačvanskom kraju jer dosta poljoprivrednika ima hektare pod pšenicom.

 

“Kako bismo zadovoljili sve potrebe naših kupaca i zahteve tržišta, cilj naše kompanije je da obezbedi najviši kvalitet svih proizvoda kao i usluga kompanije. Trudimo se da taj kvalitet postignemo tako što proizvođače sirovine edukujemo da poštuju savremene principe proizvodnje kao i nove trendove, ističe Emilija za kraj.

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano