Obezbeđivanje i vođenje sigurne i transparentne agrarne politike

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa najvećim trgovinskim lancima u Srbiji kako bi zajednički našli rešenje za stabilizaciju tržišta mleka.

Nakon tog sastanka, trgovinski lanci su doneli odluku da u narednom periodu povuku vanredne količine mleka od proizvođača u Srbiji i tako pokušaju da stabilizuju tržište. Ova odluka je, kako navode, doneta s ciljem olakšavanja situacije farmerima koji imaju viškove mleka.

Ministarka Tanasković je na sastanku na kom je prisustvovao i Žarko Malinović iz Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, trgovinskim lancima predočila izazove sa kojima se primarni proizvođači, kao i mlekare u Srbiji svakodnevno suočavaju, usled velike količine mleka na zalihama, prenosi Ministarstvo poljoprivrede.

Domaći trgovinski lanci podsećaju da su i ranije izlazili u susret srpskim proizvođačima, štiteći na taj način domaću privredu i njene proizvođače.

Ministarstvo poljoprivrede će i u narednom periodu, kao i do sada biti posvećeno povećanju stočnog fonda, ali i obezbeđivanja sigurnosti poljoprivrednicima u smislu donošenja odluka i vođenja sigurne i transparentne agrarne politike i pokazati im da država o njima brine.

S tim u vezi Ministarstvo je u 2023. godini povećalo iznose premije za mleko sa 10 na 15 dinara po litru, dok su subvencije po grlu povećane sa 25.000 na 30.000 dinara.

Uvedena je nova vrsta podsticaja za žensku telad od kvalitetnih priplodnih junica za koju se podsticaj isplaćuje u iznosu od 25.000 dinara po grlu po kvartalu. Ukinut je i uslov za korišćenje premije za mleko koji se odnosi na minimalnu količinu predatog kravljeg mleka – najmanje 3.000 litara kravljeg mleka po kvartalu, odnosno najmanje 1.500 litara kravljeg mleka po kvartalu proizvedenog na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, kako bi ovu vrstu podsticaja mogla da ostvare i poljoprivredna gazdinstva sa manjim brojem grla.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

29.11.2023.

Važno saopštenje Ministarstva poljoprivrede

27.11.2023.

Raspisan Treći javni poziv u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2023. godini

27.11.2023.

OTVOREN TREĆI JAVNI POZIV PROJEKTA KONKURENTNA POLJOPRIVREDA SRBIJE

26.11.2023.

Poljoprivrednici i predstavnici Vlade Srbije postigli dogovor

20.11.2023.

Raspisan javni poziv za podsticaje za proizvodnju sadnog materijala voćaka, vinove loze, hmelja i ruža

19.11.2023.

Ministarstvo poljoprivrede poziva poljoprivrednike na sastanak

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca