Komforan i prijatan ambijent “Galerija Gegula”

Vinski turizam je u Srbiji slobodno možemo reći zaživeo, ali je rakijski tek u povoju. Ovaj turistički proizvod može biti takođe interesantan posebno ako je ponuda nešto drugačija.Od nedavno je u naselju Ribnica u Kraljevu otvoren komforan i prijatni ambijent Galerija Gegula, u kojoj posetioci mogu da degustiraju rakije Gegula, proizvedene na tradicionalan način u selu Bukovica kod Kraljeva. Uz domaće specijalitete posetioci imaju priliku da slušaju o kulturi ispijanja rakije, a oni koji planiraju da poslovno ili turistički u Kraljevu provedu više dana u gradu na Ibru, obiđu okolinu, imaju na raspolaganju udoban smeštaj u luksuznim i potpuno opremljenim apartmanima Boss i President.

 Marija i Milan Jovičić poznati su poslovnoj široj javnosti trideset godina. Svoju poslovnu viziju širili su polako korak po korak. Osvajali tržišta, spajali poslovne prijatelje i omogućili mnogima da kroz njihove Agrobiznis i World konferencijske susrete, prošire vidike i biznis aranžmane. Njihov dugogodišnji rad prepoznale su i stručne komisije tako da prostor današnje Geguline galerije osmišljene sa tradicijom ali i modernim stilom krase mnogobrojne nagrade i priznanja. Skromno ali sa ponosom kažu nije uvek bilo lako ali su u duhu njihovog slogana jedne od firmi, odnosno ,,Gegule,, ostali na nogama.

Priča Jovičića počinje osnivanjem preduzeća „GEGULA“za otkup i preradu voća i povrća i proizvodnju rakije. Nalazi se u sastavu „Helga Group“ koja postoji još od 1992. godine. I jedna, i druga firma posluju na tradiciji prethodnog porodičnog biznisa.

Naši sagovornici potiču iz domaćinskih kuća gde se uvek držalo do tradicionalnih vrenosti dobre hrane, što bi rekli ića i pića proizvodnjom. Otkad su domaćinstvo preuzeli Milan i njegova supruga Marija, proizvodnja rakije je unapređena, upakovana u odličnu dizajn liniju, ali su i dalje zadržali stare recepture, onakve po kojima su rakiju pravili njihovi preci, od šljive crvene ranke šumadinke.

Duga tradicija se ,, kuje,, kvalitetom a on je više nego evidentan. Savremen konzument voli kvalitet,  ali hranu i piće konzumira kako nepcima, tako  i očima. Zbog toga je ambalaža neizostavni detalj dobrog marketinga. To su shvatili još na početku distribucije i prodaje prvih količina. Neobičnih flaša i još neobičnijeg lika Gegule, na sada već prepoznatljivoj etiketi osvojio je poznavaoce dobre kapljice.  Počeli su proizvodnju sa rakijom od crvene ranke ali su vremenom asortiman upotpunili.

,, Imamo čiste rakije, jabuka, kruška, šljiva, naravno kraljica dunja, kajsija , specijalne vrste rakija poput medovače, višnjevače sa primesama i dodacima, ali sve su one pravljene na tradicionalan način pečenja uz lampek. Sada smo na jednom divnom putu, na putu rakije i organizivanja turističkih tura za putnike koji žele da čuju priče o rakiji i da je probaju.,,kaže Marija Jovičić

Ideja da i oni daju doprinos razvoju turizma kraljevačkog kraja, rodila se još pre nekoliko godina ali kako to biva ,,kockice se ne slože baš uvek. Od ideje do realizacije trebalo je vremena , trebalo je osmisliti i opremiti prostor da bude moderana ali opet prijatno ambijentalan.

Zato su strpljivo planirali i sada svoju ponudu zaokužili otvaranjem i luksuznih apartmana Helga  Boss i Prezident na lokaciji u Ribnici gde se nalazi i sedište ove firme. Njihov novi objekat namenjen je, poslovnim i turističkim putnicima koji traže modernu, udobnu i funkcionalnu smeštajnu opciju. Za one koji su poznavaoci visokog turistškog standarda sa ovom destinacijom neće omašiti.

,, Ovde u Galeriji Gegula organizujemo rakijske ture gde ljudi imaju priliku da u grupama dođu i uz meze probaju četiri vrste naših najboljih rakija Imamo dva apartmana, jedan od 82, a drugi od 100 kvadrata, kompletno su opremljeni i smatramo da smo sa njima zaokružili priču i da je „Gegula“ misija na neki način ostvarena. Hteli smo da izbegnemo kliše klasične ponude. Naš kraj je bogat velikim kulturnim nasleđem. Svaki Kutak ovog kraja ima neku svoju priču. Naša priča o rakiji nije obična i zaista želimo da „rakijske ture“postanu deo turističke ponude kraljevačkog kraja. ,, ističe Marija Jovićić

Dok degustiraju rakiju, posetioci mogu da uživaju i u umetnosti, jer se u okviru „Gegulinog“ poslovnog prostora u Ribnici nalazi i galerija slika domaćih umetnika. Uz uživanje u posluženju i piću, uverićete se da su neki zaboravljeni stari recepti način da se ožive stara vremena kada se posluživanje rakije značilo kao poseban čin. Uz rakiju se rađalo, slavilo, nazdravljlo, pa i tugovalo. Od davnina je poznato da svaka srpska kuća ima najbolju ,,radžu“,kojoj nemože prići ni jedan viski,votka, konjak i ostale žestine. Pored toga svi znaju da rakiju treba piti sa merakom na tenane u dobrom društvu i uz dobru priču.

,,Na ovim prostorima rakija se oduvek ispijala uz neku hranu.Uz osvežavajuću jabukovaču predlažemo krokete koje ćete ispržiti na ulju. Izrendajte krompir koji ćete pomešati sa brašnom, jajetom, sitno iseckanim lukom i dodajte so i biber po želji. Od te smese formirajte krokete koje ćete ispržiti na ulju. Aranžirajte ohlađene krokete sa pireom od jabuka u koji ćete dodati malo kalvadosa.Zalogaje ukrasite listovima od žalfije. Pij malo,pij dobro,pij rakiju Gegula….Živeli i na nogama ostali“ uz osmeh nam Marija daje i recept i nazdravlja.

Marija Jovičić
Marija Jovičić

Za kraj da naglasimo da ovaj moderan objekat sa pet zvezdica, nudi vrhunsku uslugu smeštaja i opuštanja na lokaciji koja je idealna za poslovne putnike, za avanturiste i znatižljnike, ljubitelje prirode ali i za one goste koji žele koji žele miran i opuštajući odmor.Apartmani se nalaze na tihoj lokaciji, idealnoj za odmor ali i za obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti, verskih objekata i prirodnih lepota Kraljeva i okoline. U cenu boravka uključene su i rakijske ture koje podrazumevaju degustaciju najboljih Gegula rakija, medovače, kruškovače, dunjevače i šljivovice, razne druge voćne rakije, pa čak i rakiju Zlatija oplemenjenu jestivim dvadesetčetvorokaratnim listićima zlata.

,,Naša degustacija obuhvata četiri vrste rakija koje smo pazljivo odabrali za vas,uz posluženje vrućeg hleba i nekoliko ukusnih zalogaja domaćeg sira,pršute,kajmaka i kuvanih jaja.Degustacija se sastoji od uzorkovanja svake vrste rakije,koju ćete pratiti sa kratkim opisom svake vrste,kao kratku priču o istoriji nastanka rakije i važnosti rakije u sprskoj kulturi,tradiciji i običajima. Kompletnu ponudu smo uvrstili objavom na booking, bookaweb i airbnb, kao i na naš sajt apartmani-helga.rs gde su telefoni putem kojih se može zakazati boravak uz rakijsku turu istovremeno,” zaključuje naš domaćin Milan.

Nakon degustacije ,možete kupiti svoju omiljenu vrstu rakije a cena zavisi od vrste rakije i ambalaže.Rezervacije su obavezne i mogu se napraviti putem telefona ili emaila,a termini su dostupni svakog radnog dana i vikendom od 12:00 do 20:00 sati.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca