Epicentar dešavanja u agraru

Grad Kragujevac i Šumadija su ovih dana epicentar dešavanja u agraru u Republici Srbiji, a nije pretenciozno reći ni preko granica naše zemlje jer je ovo najveći sajam poljoprivrede na prostorima južno od Save i Dunava, rekla je prilikom otvaranja  Šumadijskog sajma poljoprivrede, 19. po redu, Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga. Sajam iz godine u godinu raste i povećava se broj izlagača i posetilaca i na to smo posebno ponosni jer su Šumadija i Srbija bogate potencijalima za proizvodnju hrane. Ona je podsetila da su događaji u svetu pokazali da država koja ima hranu je moćna država, jer nezavisnost u proizvodnji hrane je dokaz da je i sama nezavisna i suverena.

Država zna da treba uložiti u poljoprivredu i u tom pravcu ide korak po korak jer su poljoprivredni proizvodi i proizvodnja hrane, strateški proizvodi. Zato je rebalansom budžeta opredeljeno  još 34 milijarde dinara dodatnih sredstava, rekla je Ilić Stošić, načelnica ŠUO i dodala da to znači da će poljoprivrednik umesto dosadašnjih devet  hiljada dinara po hektaru dobijati 18 hiljada.

Organizatorima i izlagačima, načelnica ŠUO, Ilić Stošić, poželela je plodne sajamske dane, uspešno sklopljene poslove, razmenjeno znanje, ideje i iskustvo.

Na otvaranju se, u ime pokrovitelja manifestacije, obratio predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović, koji je istakao da, iako se ubrzano razvija kao IT i centar haj – tek industrije, grad Kragujevac ne zaboravlja svoje korene i značajnim povećanjem  agrarnog budžeta i brojnim projektima podrške za lakši život, podržava temelj srpskog društva – selo i poljoprivredu.

Želimo da pronađemo ravnotežu između modernizacije i očuvanja naših sela, jer su poljoprivreda i ruralni sektor, ključni stubovi svake uspešne nacije, poručio je Petrašinović. Pored značajnih napora i resursa koje smo uložili  u revitalizaciju sela, realizovanih brojnih projekata za olakšan  život na selu kao što su  rekonstruisane škole, izgrađena dečija igrališta i tereni za male sportove, asfaltirane brojne ulice, rešeni su problemi ulične rasvete, ali nastojimo da oživimo selo kroz različite manifestacije i aktivnosti, kao što su Šumadijski dani šljive, Šumadijske zimske igre i drugo, podsetio je predsednik Petrašinović. Sajmom, koji iduće godine obeležava dve decenije postojanja, želimo da pokažemo da grad Kragujevac čvrsto veruje u budućnost sela i poljoprivrede. Nastavićemo da podržavamo naše seljake, kako bismo zajedno izgradili jaču i prosperitetniju Šumadiju i Srbiju, poručio je predsednik Petrašinović.

Aleksandar Štajn, direktor Sajma, u ime domaćina, poželeo je dobrodošlicu i zahvalio se izlagačima na ukazanom poverenju što Šumadija sajam vide kao pouzdanog partnera u prezentovanju svojih proizvoda, prijateljima sajma i gradu Kragujevcu kao pokrovitelju čitave manifestacije koja sledeće godine beleži svoj jubilej.

Pored brojnih posetilaca, izlagača, prijatelja sajma, manifestaciji su prisustvovali predstavnici Gradske uprave, Privredne komore, Ambasade Mađarske.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

29.11.2023.

Važno saopštenje Ministarstva poljoprivrede

23.11.2023.

Milun Todorović: Naredne godine biće uvedene nove mere kao pomoć voćarima

13.11.2023.

Evo ko će dobiti 35.000 dinara po hektaru

08.11.2023.

14. „Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma

26.10.2023.

Usvojen Zakon o budžetu za 2024. godinu – za poljoprivredu 119 milijardi dinara

25.10.2023.

U zakup 418 poljoprivrednih parcela

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca