Za uspešan odgoj svinja je bitno:
-voleti i imati osećaj za odgoj svinja,
– proučiti da li postoji ekonomski interes za odgoj svinja,
– da li postoje uslovi za plasman proizvoda,
– opredeliti se za ovu vrstu proizvodnje,
– obezbediti odgovarajući prostor za farmu (udaljenost od stambenih objekata, prilaz, struja, voda i dr.),
– posedovati zemljište za uzgoj žitarica, soje, suncokreta (za obezbeđenje sopstvene sirovine za proizvodnju hrane),
– opredeliti se za vrstu proizvodnje (prasad, tovljenici, prasad i tovljenici, priplodni podmladak), tip i veličinu farme,
kvalitetnu genetiku
FARMA SVINJA TREBA DA ISPUNI SLEDEĆE USLOVE:
-graditi farmu od materijala sa najpovoljnijim koeficijentom izolacije (glatka unutrašnja površina za održavanje dobre higijene objekta),
– da cela farma bude pod jednim krovom (sigurnija je i jevtinija kontrola infekcije),
– za svaku kategoriju svinja osigurati poseban prostor i optimalnu mikroklimu,
– pravilan raspored boksova, hodnika, ulaz, izlaz za životinje i olakšan rad odgajivača,
– za svaku kategoriju svinja obezbediti odgovarajuću hranu (najbolja je tečna hrana).
– obezbediti vrhunsku higijenu i mirnoću u prostoru gde borave svinje,
– odabrati najkvalitetniju ventilaciju (svaka životinja, u svakom trenutku, da ima dovoljno kiseonika),
– korisno je na prozore postaviti filtere za vazduh (ako nema prozora, postaviti filtere po određenom rasporedu na odabrana mesta).
O D G O J
–na vreme useljavati svinje, po kategorijama,
– najmanje jednom dnevno obilaziti svinje,
– redovno napajati i hraniti svinje (dve pojilice na 10 grla),
– redovno kontrolisati stimulaciju i otkrivanje estrusa (polonog žara) plotkinja,
– sinhronizovati estrus i prašenje,
– kontrolisati suprasnost pomoću aparata (ehografija),
– pripremiti krmače za prašenje (sedam dana pre prašenja ih useliti u prasilište),
– pritajeno pratiti i kontrolisati prašenje,
– na vreme i na najbolji način formirati legla,
– korisititi, kod svih kategorija, prašak za sušenje prasadi odmah po rođenju,
– temperatura u prasilištu je 17-19 °Cza krmače, za prasad (na dan prašenja) 35 °C, kasnije preko 30°C,
– što ranije početi sa ishranom prasadi suvom hranom da bi se organi za varenje i imunološki sistem brže razvijali,
– za ishranu prasadi u prasilištu koristiti plitke plastične ili prohrom (tanjiraste) hranilice,
– obezbediti dovoljno kvalitetne vode za prasad i krmaču,
– na najbolji način pripremiti prasad za zalučenje (prasad koja su jela čvrstu hranu duže od tri nedelje lako se zalučuju),
– pripremiti prostor u odgajivalištu za zalučenu prasada (očišćen, dezinfikovan, pet dana da je prazan, temperatura u objektu je 28 °C, ako se prasad zalučuju sa 28 dana starosti),
– pre useljenja prasadi, podove svakog boksa posuti praškom za sušenje (miris praška podseća prasad na majku i ambijent u prasilištu) da se prasad lakše prilagode novim uslovima, da počinju da jedu, mirnija su sa manje stresa i tuče,
– prasad koja na početku više jedu, brže rastu, imaju bolju konverziju (utrošak hrane za kilogram prirasta), ranije dostižu masu 100kg, manje obolevaju i manji su gubici u odgoju.
Tov je završnica celog posla u svunjarstvu
– Kao i kod odgajivališta, dobro je da prostor između turnusa jedno vreme bude prazan, očišće, dezinfikovan i pre uselenja posut praškom za sušenje (isti razlog kao u odgajivalištu),
– u objektu za tov obezbediti temperaturu 24°C , relativnu vlažnost 60%, kiseonik, mir, kvalitetnu tečnu hranu,
– odabrati najbolji momenat za isporuku tovljenika, bolje je da se blagovremeno isprazni tovilište,
– opredeliti se da li kupovati ili na sopstvenoj farmi odgajati nazimice i nerastove,
– birati najbolja grla,
– ako se priplodni materijal kupuje van farme, odabrati najboljeg odgajivača i kupovati stalno od istog odgajivača,
– obezbediti karantin za kupljena grla,
– karantin treba da ispunjava sve uslove potrebne za odgoj i pripremu grla za ulazak u priplod,
– najmanje 60 dana pre pripusta nazimice treba da borave na farmi da se adaptiraju na nove uslove; da steknu imunitet na mikroorganizme prisutne na farmi,
– prvi pripust obaviti kada su nazimice fiziološki zrele i teške oko 140kg,
– ne preporučuje se nabavljati, sa druge farme, suprasne nazimice jer one, u vreme bremenitosti, reaguju na novu sredinu (mikroorganizme) što često dovodi do reakcije ; manji broj oprašenih prasadi, sitnija su, neujednačena, avitalna, mumificirana, mrtvorođena prasad, zakasneli ulazak u estrus posle zalučenja i skraćen životni vek-ostanak u priplodu,
– zdrava, dobro hranjena, odgajana u kvalitetnim uslovima, na vreme pripuštena nazimica je garancija da će biti dobra krmača-majka i da će ostati duže u priplodu,
– korisno je raditi na sinhronizaciji pojave estrusa (polnog žara) nazimica i krmača jer se tako prave i održavaju grupe krmača i olakšana je organizacija posla i efikasnost odgoja prasadi,
– odgoj nerastova je kao odgoj nazimica: grupe (grupni test), izbor za priplod, prodaja,
– kriterijum izbora nerastova je strožiji nego kriterijum za izbor nazimica,
– nerastovi, koji nisu odabrani za priplod, se prodaju u klanicu,
– nerast je u pubertetu od momenta kada mu se u ejakulatu nalaze sprematozoidi i javlja se u istoj starosti kao kod nazimica,
– pubertet ne znači u isto vreme da je nerast seksualno zreo,
– starost, sa kojom se počinje progresivno korišćenje nerastova u priplodu, je 240 dana,
– sa 12 meseci starosti nerast je u punoj priplodnoj aktivnosti,
– nerastovi su osetljivi i za njihovu karijeru je bitno da se, na pravi način, uvedu u priplod,
– organizacija i sprovođenje pripusta je posebno važno za farmu svinja,
– na vreme i na najbolji način obaviti pripust ili osemenjavanje,
– najsigurniji pripust je prirodni pripust ali je korisnije (sigurnija zdravstvena zaštita, ekonomičnost, bolja genetika, vrednost priplodnjaka) praktikovati veštačko osemenjavanje,
– ako se veštačko osemenjavanje pravilno izvodi, rezultati prašenja (plodnost i oprasivost) su isti kao i kod prirodnog pripusta,
– najbolje je da veštačko osemenjavanje obavljaju sami odgajivači, obučeni za ovaj posao,
– kontrolisati uslove držanja, zdravlje, ishranu (faze na početku, tokom suprasnosti, na kraju suprasnosti), priprema za prašenja suprasnih krmača.
Za uspeh u odgoju svinja sve počinje od suprasnih krmača (zdrava krmača, broj oprašenih prasadi, krupnoća oprašenih prasadi, zdrava prasad, broj zalučenih prasadi).