Stočarstvo

Stočarstvo je jedna od dve osnovne grane poljoprivrede koja se bavi uzgojem domaćih životinja u svrhu dobijanja proizvoda i sirovina za ljudsku upotrebu (hrana, koža, vuna, perje). Kako se „stokom“ uglavnom smatraju goveda, ovce, koze i svinje, stočarstvo u užem smislu bi označavalo uzgoj ovih životinja.

Ilustracija: farma svinja, foto: S.K.

Koliko svinje troše hrane?

U savremenom svinjarstvu veoma važan zahtev u ishrani  je najveći stepen higijene:hrana mora da bude apsolutno čista i zdrava. O tome se mora voditi računa već od žetve (ubiranja),zatim tokom lagerovanja i konzervisanja, sve do pripreme

Opširnije »
Ilustracija: farma svinja, foto: S.K.

Uskoro: Pet stručnih skupova

Poljoprivredni fakultet  Novom Sadu, Departman za stočarstvo, organizuje tokom februara pet stručnih skupova namenjenih stočarima. Svi skupovi počinju u 10. sati, a održaće se u amfiteatru Poljoprivrednog fakulteta.

Opširnije »
Ilustracija: meso, foto: https://financialtribune.com

Otvorena nova klanica

Za stočare Resave i Svilajnca u petak, 26.januara 2018. godine, je u Svilajncu, svečano puštena u rad savremena klanica, koja će služiti i za dualno

Opširnije »

Šta će biti za kozjim sirom?

Kriza kozjeg sira : Industrijski eksperti upozoravaju na nedostatak širom Velike Britanije Niska ponuda i povećana potražnja izazvaće povećanje cene kozjeg sira ove zime u

Opširnije »