Vinogradarstvo

Ilustracija: zeočki vinogradi, foto: Svetlana Kovačević

Vinari ovo morate znati

Na prvi pogled relativno jednostavan proces „pretvaranja“ grožđa u vino – vinifikacija, pun je složenih procesa kojih vinari često nisu svesni pošto se oni dešavaju

Opširnije »
Ilustracija: Vinski podrum Vladana Milićevića, foto: V.M

Kako popraviti širu

Popravka slasti Popravku šire moguće je izvršiti dodavanjem saharoze (šaptalizacija) ili koncentrisane šire. Količina saharoze koja se sme dodavati vinu kreće se u granicama prosečne

Opširnije »
Ilustracija: Vino iz podruma Milojevič

Šta utiče na kvalitet vina

Pokožica sadrži bojene materije, tanine i mirisne materije koje čine aromu vina. Karakteristično za ovaj deo bobice je sadržaj polifenolnih jedinjenja i to pre svega:  Bojene

Opširnije »
Podrum radovanovic, foto; radovanović

Kako pravilno čuvati vino

Dobar podrum za čuvanje flaširanog vina mora ispunjavati sledeće zahteve: – podrum mora biti mračan,  jer to pozitivno doprinosi dugom i  harmonicnom starenju vina –

Opširnije »