Voćarstvo

Voćarstvo

24/10/2017.

Da li pravilno čuvate voće?

Optimalna temperature za čuvanje su različite za pojedine vrste i sorte i obično se kreću između -1 i 1°C. Temperatura ne sme da padne ispod -2°C jer je...


Voćarstvo

23/10/2017.

Kako se sadi i gaji aronija?

Aronija se lako gaji i održava. Gaji se slično kao oblačinska višnja ili leska. Ako se gaji na sopstvenom korenu dobija se žbun sličan žbunu leske. Da bi...



Voćarstvo

20/10/2017.

Pripremanje voćnjaka za zimu

Sada  je pravi momenat za planiranje radova u voćnjaku, u cilju pripreme biljaka za predstojeću zimu i sprečavanja infektivnog potencijala, prezimljujućih bolesti i štetočina za sledeću godinu. Odmah...




Voćarstvo

09/10/2017.

Kako pravilno orezati lesku?

Rezidba leske kalemljene na mečijoj leski je minimalna, a sastoji se samo u proređivanju krune i usmeravanju rasta skeletnih grana, kako bi dobili umereno gustu, okruglastu (piramidalnu ili...



Isplati li se gajiti lešnik?

U dosadašnjem razvoju poljoprivrede Srbije a posebno voćarstva, može se reći da je najmanje pažnje posvećeno jezgrovitim voćnim vrstama, gde spada i leska (lešnik). Svoje potrebe naša zemlja...