U Srbiji se sertifikovani organski proizvodi mogu naći u većini marketa, a za one „lažne“ zaprećena je kazna od 10.000 evra.
A kako da prepoznamo da li je proizvod koji kupujemo zaista organski?
„Svaki EKO, BIO i ORG proizvod mora da ima nacionalni znak, u suprotnom nije prošao proceduru i verifikaciju, objašnjava Nada Mišković, predsednik Nacionalne asocijacije za razvoj organske proizvodnje „Serbia organica“ i predsednik Grupacije za organsku proizvodnju PKS.
Ona je dodala i da onom ko prodaje „lažni“ organski proizvod, preti kazna od 10.000 evra.
Miškovićeva je, na predavanju o Organskoj i Vedskoj poljoprivredi, istakla i da sertifikat nije potreban onima koji žele da proizvode zdravu hranu za sebe i svoju porodicu.
„Sertifikat je poprilično papirologije i kontrole, veoma zahtevna stvar“,istakla je ona.
U Srbiji 2.500 proizvođača uzgaja organske proizvode na 16.000 hektara, što je svega 0,4 odsto teritorije. Zahtevi Evropske unije su minimum 3 odsto, dakle potrebna nam je proizvodnja na 150.000 hektara. Prvi zakoni iz ove oblasti kod nas su doneti 2002., 2009. i 2011. godine, dodajući da je zadnji skoro sasvim usklađen sa Evropskom unijom.