
Najbolji izvor vitamina B i E
Plod lešnika najčešće se koristi sirov, ili kao dodatak za brojne poslastice. Tokom tri decenije istraživanja naučnici sa Harvarda su dokazali da redovno konzumiranje jezgra
Voćarstvo je grana zemljoradnje koja se bavi gajenjem voća. Razvijeno je u umerenom i suptroposkom pojasu do 60° sgš i 45° jgš. Najrazvijenije je u blizini velikih gradova i industrijskih centara.
Plod lešnika najčešće se koristi sirov, ili kao dodatak za brojne poslastice. Tokom tri decenije istraživanja naučnici sa Harvarda su dokazali da redovno konzumiranje jezgra
Plodovi oraha prirodno sazrevaju u periodu dužem od dva meseca. U hladnijim predelima orah sazreva sporije. Orasi se beru trešenjem pomoću motki i mehanizovano, pomoću
Proizvodnja lešnika u Srbiji je sve popularnija, a Obrenovac se izdvojio kao jedan od centara proizvodnje gde je osnovano Udruženje proizvođača lešnika. Jedna od ključnih
Kolonije krvave vaši se veoma lako zapažaju, jer vaši luče belu vlaknastu tvorevinu koja podseća na vatu. Ispod bele vlaknaste tvorevine nalaze se vaši koje
Pri podizanju zasada po sistemu žbunova potrebno je pre sadnje obeležiti sadna mesta. Brazde se najčešće otvaraju plugom koji je vučen malim traktorom, a jame
Generalna skupština UN proglasila je 2021. godinom voća i povrća. Cilj je ujediniti proizvođače i potrošače kako bi se transformisao sistem ishrane. Prema UN-ovoj Organizaciji
Poslednjih nekoliko decenija primat u oplemenjivanju i selekciji evropske šljive drže oplemenjivači iz Nemačke. Posmatrajući osobine priznatih sorti u poslednjih 30 godina dolazi se od
Uspešna proizvodnja voća ne može se zamisliti bez kvalitetnog sadnog materijala. Kvalitet sadnice je određen Pravilnikom o kvalitetu sadnog materijala. Kvalitetna sadnica treba da potiče
Redovno godišnje đubrenje voćnjaka u rodu predstavlja jednu od osnovnih agrotehničkih mera u savremenoj voćarskoj proizvodnji. Đubrenjem voćaka osigurava se redovan i visok prinos, dobar
Najbolje vreme za orezivanje je suv zimski dan kada se temperatura ne spušta ispod – 5 °C. Dok orezujete voćke, desi se da se prave
Reklamni prostor