Da li pravilno čuvate voće?

Optimalna temperature za čuvanje su različite za pojedine vrste i sorte i obično se kreću između -1 i 1°C. Temperatura ne sme da padne ispod -2°C jer je to tačka smrzavanja plodova. Većina sorti jabuka čuva se na temperaturi od 0 do 2°C. Neke sorte su osetljive na ovako niske temperature jer se kod njih javlja posmeđivanje mesa (jonatan itd.).

One se obično čuvaju na temperaturi od 3 do 4°C

Optimalna relativna vlažnost vazduha je oko 90% (85-95%). Pri nižoj relativnoj vlažnosti vazduha povećava se transpiracija, dok veća ralativna vlažnost vazduha povećava intenzitet napada patogenih gljiva. Na relativnu vlažnost vazduha utiče i ambalaža koja se koristi.

Ilustracija: jabuke, foto: http://www.agroplod.rs
Ilustracija: jabuke, foto: http://www.agroplod.rs

U drvenim jabučarima, ona je veća za 2-3% u odnosu na okolni vazduh. Sastav atmosfere – Hladnjače sa kontrolisanom atmosferom (CA) karakterišu se izmenjenim sastavom normalne atmosfere – smanjenim sadržajem kiseonika na 2-3%, a povećanim sadržajem ugljen-dioksida na 2-6%. Utvrđeno je da se time usporavaju biohemijsko-fiziološki procesi u plodovima (disanje i transpiracija), kao i pojava gljivičnih i nekih fizioloških bolesti (npr. posmeđivanje mesa). To omogućava duže čuvanje i bolji kvalitet plodova (čvršći, sočniji, sadrže više kiselina itd.).

Još veće usporavanje procesa u plodovima i duže čuvanje postiže se snižavanjem koncentracije kiseonika na 1-1,5% (hladnjače sa vrlo malom količinom kiseonika – ULO), kao i apsorpcijom i odvođenjem etilena iz komore (hladnjače sa vrlo malim količinom etilena – ULE).

U hladnjačama treba obezbediti strujanje vazduha, odnosno mešanje vazduha u komori, kao i njegovo obnavljanje. Time se obezbeđuje brže hlađenje unešenog voća, ujednačava se temperatura i relativna vlažnost vazduha u komori i odstranjuju se isparljive materije koje nastaju kao rezultat metabolizma plodova: ugljen-dioksid, etilen, aldehidi, estri i dr. (koje su nepovoljne zbog ubrzavanja dozrevanja i izazivanja fizioloških bolesti). Brzina strujanja vazduha ne treba da bude velika, jer izaziva pojačanu transpiraciju.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

29.09.2023.

Šta bi trebalo preduzeti za bolje očuvanje plodova tokom i nakon berbe voćaka

06.02.2023.

ZIMSKI UKUS SVEŽEG VOĆA

09.10.2020.

Šta je bitno znati prilom berbe

07.08.2020.

Čuvanje breskve

26.01.2018.

Pravilno čuvanje jabuka

10.10.2017.

Kako se najbolje čuvaju plodovi jabuke?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca