U sastavu farme za ovce, treba da budu sledeći objekti:
- Ovčarnik – koji treba da sadrži staju za ovce, dviske, jagnjad, šilježad, ovnove, prostoriju za jagnjenje, prostorija za mužu i magacin za koncentrovanu hranu.
- Ispust
- Senjak
- Objekti za silažu i
- Objekti za stajnjak.
Prilikom izgradnje farme treba voditi računa o sledećem:
- pravilan izbor i lokacija, odnosno mesto izgradnje,
- postojanje vode, struje i putne infrastrukture
- povezanost objekta sa drugim objektima, ( od kuce 50m, a od drugih 250m),
- da objekat bude zaštićen od zimskih vetrova
- orijentacija objekta prema strani sveta.
Objekat za ovce treba da obezbedi sklonište od loših vremenskih uslova, da ima dovoljno udobnog i suvog prostora za ležanje, dobru ventilaciju bez promaje, dovoljno prostora za jasle, za jagnjenje, dobar pristup i prilaz, da njegova konstrukcija odgovara nameni i mogucnostima farmera kao i da je u funkciji zaštite životinja i životne sredine.
Veličina i tip objekta zavise od pravca i tipa proizvodnje (meso, vuna, mleko), zatim od broja ovaca i strukture stada.
Površina stajskog prostora-poda za odredene kategorije ovaca je sledeća:
- ovnovi 1.5 – 2m2
- ovce 1.2 – 1.5m2
- ovca sa jagnjetom 2 – 2.2m2
- jagnje 0.4 – 0.5m2
- šilježad 0.7 – 0.9m2.
Temperatura u ovčarniku zimi ne treba da spada ispod 6(°C), a leti maximalna 25(°C), vlažnost vazduha od 60 – 75%, osvetljenje treba da je prirodno – na svakih 23 -30 m2 poda je 1m2 prozora, a veštacke svetlosti 70 luxa.
Opreme u ovcarniku, sastoji se od :
- jasla i korita za hranjenje, jasle 34-40cm za ovce, jagnjad 15.25cm ovnovi 50cm, šilježad i dviske 30-35cm
- širina jasala je ista za sve 40- 70cm,
- visina je od poda 40cm,
- dubina jasala za koncentrovanu hranu je 20-30cm.
– Po obliku, korita mogu biti jednostrana, dvostrana, šestougaona ili okrugla.
– Dnevno po jednoj ovci treba 10 l vode, jagnjetu 3-5l vode.
– Jedna pojilica je potrebna za 20 grla, a visina pojilice je 60 -80 cm sa stepenikom visune 20cm.