Šta kažu stručnjaci: Mleko ili jogurt

Mleko kao životna namirnica ima veliki nutritivno – fiziološki značaj u ishrani ljudi.

Posebno je važna namirnica u ishrani dece, starih i bolesnih osoba. Kvalitetno mleko je žućkaste boje, neprozirno, čisto, ugodnog mirisa, blagog i slatkastog ukusa, dok je mleko lošeg kvaliteta plavkasto, vodenasto, kiselkastog ukusa, neugodnog mirisa.

Mleko možemo konzumirati sirovo i tada je najzdravije, ali uz uslov da potiče od zdravih životinja. Nakon dolaska u mlekaru, sirovo se mleko u posebnim uređajima pasterizuje, tj. zagreva na temperaturu od 85°C u trajanju od 20 sekundi, čime se uništavaju patogeni i uslovno patogeni mikroorganizmi.

Mleko i mlečni proizvodi daju nam, osim punovrednih belančevina, i lako svarljivu mast, šećer, mineralne materije, lipide, vitamine A i D, dakle veliku količinu hranjivih materija.

Ilustracija. časa mleka, foto: https://www.dairyfoods.com
Ilustracija. časa mleka, foto:  www.dairyfoods.com

Prirodni sadrzaj vitamina mleka:
B2, B6, B12, A,D, K
Prirodni sadrzaj mineralnih materija mleka:
Kalcijum (Ca), Fosfor (P), Kalijum (K), Magnezijum (Mg)

U dobi između 9 i 18 godina ljudima je  neophodno 1300mg kalcijuma za optimalan rast kostiju. To je otprilike 4 šoljice mleka ili jogurta. Unos dovoljnih količina kalcijuma u ovom dobu je značajan za pravilan razvoj skeleta, a prilike za popravku nema.

Hronični nedostatak kalcijuma tokom adolescencije može kočiti razvoj koštane mase, što može pridoneti pojavi osteoporoze u kasnijem životnom dobu. Vitamin D i fosfor zajedno s kalcijum izgrađuju snažne kosti. Kalcijum takođe pomaže regulaciji krvnog pritiska i normalnom radu srca.

Mleko je neizostavna namirnica kod odojčadi, dece , sportista, trudnica, dojilja, starih ljudi,ali postoje i neka stanja organizma koja iziskuju privremeno ili potpuno iskljucenje mleka  iz ishrane- gastritis, alergija na mleko,a u poslednje vreme sve češće se javlja netolerancija –poremećaj u varenju laktoze (mlečni šećer) što se manifestuje grčevima, nadutošću i bolovima u stomaku.

Jogurt spada u kiselo mlečne proizvode. Ima veliki značaj u ishrani i zdravih i bolesnih ljudi. Odlikuju se lakom svarljivošću, zatim odgovarajućim dijetetskim svojstvima, dobrim senzornim osobinama, produženim rokom trajanja i širokom paletom proizvoda koji su obogaćeni dodatkom voća, žitarica, vitamina, mineralnih materija.

Ilustracija: Jogurt Granice
Ilustracija: Jogurt Granice

Kiselo mlečni proizvodi su kao i mleko dobri izvori punovrednih belančevina, kalcijuma, vitamina B grupe, a količina ugljenih hidrata (laktoze) je smanjen u odnosu na mleko, što je pogodno za ishranu osoba sa razvijenom intolerancijom na laktozu. Smatra se da svakodnevno unošenje ovih proizvoda omogućava uspostavljanje i normalno funkcionisanje crevnog trakta – obnavljanje mikroflore creva.

Ovi proizvodi se dobijaju mlečno-kiselinskom fermentacijom pod uticajem bakterija mlečne kiseline.

To su sledeći proizvodi:
jogurt,
kiselo mleko,
kefir i
voćni jogurt i druge vrste fermentisanog mleka.

Bakterije mlečne kiseline nazivaju se probiotske bakterije, pa se često ovi proizvodi nazivaju probiotici. Na tržištu se mogu naći i kiselo mlečni proizvodi prebiotici – proizvodi sa dodacima određenih materija, koje predstavljaju dobru podlogu za razvoj korisnih bakterija u našim crevima.

S obzirom da se na tržištu mogu naći proizvodi sa različitim procentom mlečne masti, mogu se preporučiti i osobama sa povišenim vrednostima holesterola i triglicerida, a i dijabetičarima.

Namirnica (100 g) Energija UH Proteini Masti
kJ kcal g g g
Mleko (0,9 % masti) 167 40 4,7 3,3 0,9
Mleko (3,2 % masti) 275 66 4,7 3,3 3,2
Jogurt (obični) 360 40 5 4 4
Kisela pavlaka 800 192 3 3 18
Slatka pavlaka 1300 317 2 3 32
Puding od čokolade 560 134 21 3,5 4
Sirni namazi (23% masti) 480 115 6 13 5
Topljeni sir (45 % masti) 1275 385 6 14 24
Tvrdi sir (45% masti) 1555 372 3 25 28
Sveži kravlji sir 101 72 4 15 3

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor