Nedimović iz Nju Delhija: Šta ćemo izvoziti u Indiju

Ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović, sastao se danas u Nju Delhiju  sa svojim kolegom ministrom, Radha Mohan Singh, koji je zadužen za resor poljoprivrede i zadovoljstvo poljoprivrednika u Indiji, najmnogoljundjnijoj zemlji sveta.  Sastanak je nastavak dobre saradnje koju su započeli premijeri Indije i Srbije, podsetio je Nedimović,  koji predvodi delegaciju Srbije tokom Međunarodnog sajma hrane.

Ilustracija: Ministri poljoprivrede Srbije i Indije, Foto: Goran Đaković
Ilustracija: Ministri poljoprivrede Srbije i Indije, Foto: Goran Đaković

Ministar Singh, ovom prilikom potvrdio je učešće Indije, na narednom Sajmu u Novom Sadu,  i izrazio nadu da će ova zemlja u skoroj budućnosti biti zemlja partner ovog Sajma.

Ministri Nedimović i Singh  složili su se da  saradnja može i mora biti veća.

On  je istakao da je upravo razgovarao sa rukovodstvom Mahindre i dodao da će u najkraćem roku delegacija ove kompanije posetiti Srbiju sa ciljem investiranja, kako u preradu,  tako i u primarnu prizvodnju i otkup voća,  jer je u tom sektoru ova kompanija izuzetno pristuna ne samo u Indiji. Ovom prilikom ministar Nedimović je predložio sertifikaciju uvoza u Indiju,  za jabučasto i jagodasto voće iz Srbije,  kao i za usaglašavanje veterinarskih sertifikata. Takođe je predložio da se zaključi i fitosanitarni sporazum,  koji je poslat preko ambasade Indije u Beogradu i izrazio nadu da će uskoro taj posao biti završen.

Ilustracija: Sajam hrane Nju Delhiju
Ilustracija: Sajam hrane u Nju Delhiju

,,Mi mislimo da imamo „win win“ situaciju, trebaju nam riba i pojedino voće, a izvozili bi u Indiju jabučasto i koštičavo voće, istako je Nedimović, i tom  prilikom na sastanku predložio da se na video konferencijama dogovore oko neophodnih detalja, kako bi sproazumi bili što pre potpisani.

Tokom posete kompaniji Mahindra,  saznali smo da su oni pored već poznatog biznisa u sektoru poljoprivredne mehanizacije,  razvili svoje investicije i u proizvodnji i trgovini mlekom, voćem i povrćem. Sada Mahindra ima firme u Holandiji, Kini, Čileu, Južnoafričkoj Republici, a u skoro otvara u Egiptu. Prema rečima predstavnika Mahindre,  oni će vrlo brzo doći u posetu Srbiji i na licu mesta istražiti potencijale saranje i dogovoriti kako će se dalje sarađivati. Domaćini su bili impresionirani podacima koje im je saopštio ministar Nedimović u vezi sa potpisanim sporazumima sa Rusijom, Kinom i Turskom, jer je to njima takođe interesantno za dalji razvoj. Mahindra ove godine  ima obrt vredan 16,7 milijardi dolara, a već naredne  tri godine očekuje da dostigne 20 milijardi dolara.

Ilustracija: Sajam hrane Nju Delhiju
Ilustracija: Sajam hrane  u Nju Delhiju

Na skupu pored pirvrednika nalazi se i Veljko Jovanović, direktor sektora za poljoprivredu PKS, koji je ovom  prilikom izjavio, da se Srbija na Sajmu hrane u Nju Delhiju,  predstavlja na nacionalnom štandu sa 11 izlagača,  među kojima su proizvođači smrznutog voća, kodnitorskih proizvoda, sušenog voća i drugi. Istakao je da  postoji veliko interesovanje u Indiji za saradnju sa našom privredom i da pored koštičavog  voća postoj realne šanse za izvoz jabuka i smrznutog programa.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca