Veliko okupljanje profesionalaca

Ko je imao priliku i vremena da se u petak i subotu, nađe u Ziri, nije se pokajao. Prvi profesionalni međunarodni festival vina – Novembar vino fest održan je 3. i 4. novembra u baš u hotelu Zira.

Ovo je veliko okupljanje profesionalaca u pravljenju vina i drugih alkoholnih pića. Ovo je mnogo više od festival ili sajma.  Osim vina, na sajmu su nastupali i proizvođači rakije, sira, suhomesnatih proizvoda.

Vladislav Petković, jedan od osnivača rekao je da je ovogodišnji Novembar vino fest znatno veći od prošlog, i po broju učesnika i po konceptu:

– Ove godine  predstavljeno je više od 120 učesnika, a prošle godine bilo ih je 70. Festivalu su dodata još dva sektora, rakija i gastronomija. Svi učesnici predstavljeni su na veb stranici festivala, što je dobra reklama za njih – rekao je Petković.

Ilustracija: Vino u boci, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Vino u boci, foto: Domaćinska kuća

Tokom posete Festivalu, sreli smo i Milana Jovičića, poznatijeg kao Gegula. Gde god da se pojavi, pleni pozitivnog energijom, uvek raspoložen za priču, a i okružen lepim ženama, i kako nam je istakao nema života bez rakije i dobrih žena, a naravno i vina.

,, Moji preci su proizvodili rakiju i ja se bavim rakijom od kada sam se rodio. Rođen sam u opštini Ugljevik, Republika Srpska, području koje je preslikano Kraljevo tj. selo Bukovica iz kojeg crpim energiju i energiju toga Bogom danog voća, ali, rakija je prerasla u ozbiljnu poslovnu priču kada smo moja supruga i ja preuzeli domaćinstvo i uz pomoć naših prijatelja, pre deset godina  ušli u proizvodnju rakije „Gegula“- istakao nam je Milan i dodao da bez supruge Marije, danas brend Gegula ne bi bio to  što jeste. Marija je dala i slogan,, Ostani na nogama”.

Ilustracija, Milan Jovičić, Gegula rakija, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija, Milan Jovičić, Gegula rakija, foto: Domaćinska kuća

Vinarija Pantić iz Mladenovca,  bavi se proizvodnjom vina. Poseduje 5 ha vinograda a cilj mu je dalje proširivanje. U svom vinogradu gaji različite sorte grožđa kao što su Šardone, Merlo, Kaberne frank i Tamjaniku. Vinorad i vinarija se nalazi u Lajkovcu.

Po njegovim rečima, vinogradarstvom se bavi najviše iz hobija ali zbog velike ljubavi prema ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje. Ima nameru da proširi vinograde, i da se intenzivnije bavi ovom , veoma plemenitom granom poljoprivrede.

U sezoni se angažuju privremeni radnici od kopanja vinograda pa sve do berbe grožđa, U firmi angazovani i razni stručnjaci, od diplomiranih tehnologa do diplomiranih inženjera poljoprivrede.

Prinos po hektaru na ovom gazdinstvu u mnogome zavisi od vremenskih uslova, pošto, kao što znamo, poljoprivreda je fabrika pod otvorenim nebom i umnogome poljoprivredni proizvođači zavise od klime, varira od 7 do 8 tona po hektaru, ali glavni cilj im je, kako ističe gospodin Pantić, kvalitet a ne kvantitet.

Svoje proizvode prodaju po ugostiteljskim objektima u Mladenovcu a i domaćini koji poznaju našeg sagovornika kupuju od njega za razne vrste proslava i za razna uživanja uz ovo božansko piće. Dobitnici su i mnogih nagrada.

Ilustracija. Vinarija Panić, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija. Vinarija Pantić, foto: Domaćinska kuća

Tokom Festivala održane su i radionice o načinima konzumiranja vina, slaganja hrane i vina… Uz vina odlično prijaju i sirevi koje će predstaviti Dana, Carpe Diem sa kozjim sirevima, Beocapra, tu je uvek i sve prisutniji Belgrader sir, proverenog ukusa. Novo i veoma upečatljivo gurmansko iskustvo svakako je punomasni polutvrdi sir sa pečatom BELGRADER.

E sad, ako ste pomislili da je još jedan strani brend ušetao na našu teritoriju, grdno ste se prevarili. I meni se to desilo kada sam prvi put videla  zlatne kolutove sa tamnim otiskom BELGRADER. A ustvari reč je o potpuno domaćem proizvodu – srpskoj gaudi, proizvedenoj ispod Cera, planine gde se stvarala istorija. Tamo, u okolini Šapca, u Mlekari Pocerski Metković danas se gradi nova istorija, proizvodi se sir jakog karaktera, a osnovna sirovina je sveže domaće kravlje mleko.

rana, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: vehunska hrana, foto: Domaćinska kuća

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor