Francuski pčelari u panici

Ilustracija: pčele izvan košnice, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: pčele izvan košnice, foto: Domaćinska kuća

Francuski pčelari su u panici nakon što je Nacionalna agencija za zaštitu hrane, životne sredine i rada odobrila korišćenje novog smrtonosnog pesticida pod nazivom sulfoxafor.

Reč je o neonikotinoidu, vrsti pesticida koji predstavlja smrtonosnu opasnost za pčele i druge oprašivače, u vreme kada su njihova brojnost i proizvodnja meda na istorijski niskom nivou.

Francuska Nacionalna unija pčelarstva (l’Union nationale de l’apiculture française (UNAF)) je osudila odobrenje za ulazak na tržište hemikalije – kreirane od strane hemijske kompanije Dow AgroSciences.

Odobrenje je stiglo u vreme kada se neonikotinoidi generalno trebaju zabraniti u Francuskoj od 2018. godine, prema novom zakonu, koji se naziva „Obnova biodiverziteta, prirode i pejzaža“, prema francuskom listu Le Monde.

„To je neprijatno, skandalozno, žalosno i neodgovorno, sa stanovišta budućih generacija“, rekao je Gilles Lanio, predsednik UNAF-a, citiran u Le Monde . „Još uvek ne mogu da verujem.“

Pored katastrofalnog uticaja  na pčele – čiji je broj opao za oko 80% od 1989. godine, prema istraživanju objavljenom u naučnom časopisu PLos On – takođe se tvrdi da neonikotinoidi izazivaju teške probleme centralnog nervnog sistema kod ljudi.

Evropska komisija je 2013. godine zabranila upotrebu pet neonikotinoida zbog štete koju uzrokuju, što je još jedan od razloga zašto je pčelare toliko zabrinulo novo odobrenje sulfoxafora.

Ilustracija: pčelinjak
Ilustracija: pčelinjak

Pčelari širom Evrope su ogorčeni, posebno zbog činjenice da je Francuska na čelu zemalja koje se bore za zaštitu pčela. Naime, ovo je jedina država na svetu čija je vlada zauzela čvrst stav o totalnoj zabrani korišćenja svih vrsta neonikotinoida koja na snagu treba da stupi 2018. godine.

Ova odluka preti da poništi sve za šta su se francuski i evropski pčelari godinama borili. Stoga su odlučili da brzo reaguju, a nade za poništenje ove odluke još uvek ima. Naime, odluku Nacionalne agencije za zaštitu hrane, životne sredine i rada može poništiti francuski ministar za životnu sredinu Nikolas Hulot (poznati novinar i ekološki aktivista), od koga se očekuje da u ime francuskih boraca za životnu sredinu vladi preda zvanični žalbu.

U međuvremenu, u ceo slučaj se uključio i Francuski upravni sud koji će u narednim danima detaljno proučiti sporni predmet i doneti konačnu odluku.