Kupažiranje vina, predstavlja radnju kojom se dva ili više vina mešaju u određenom odnosu radi dobijanja vina sa izmenjenim sastavom i organoleptičkim osobinama. Kupažiranje se najčešće izvodi zbog:
- tipiziranja vina
- popravke kvaliteta vina
- osvežavanja starih vina
- otklanjanje nekih nedostataka vina
Tipiziranje vina
Na teritoriji svakog vinogradarskog područja se gaji veći broj vinskih sorti, i to na položajima koji se po uslovima za sazrevanje grožđa dosta razlikuju. Samim tim će i vino od takvog grožđa biti različitog kvaliteta. Sem toga uslovi za sazrevanje grožđa na istom području nisu jednaki svake godine, te će i vina u pojedinim godinama proizvodnje biti različitog kvaliteta. Raznovrsnost u kvalitetu vina ne odgovara zahtevima tržista koje traži veće količine ustaljenih osobina i kvaliteta koje će predstavljati standardne tipove vina jednoga područja. Stvaranje tipova vina standardnih osobina se u većini slučajeva postiže baš putem kupažiranja, tj. mešanjem vina različitih osobina radi dobijanja vina sa željenim osobinama.
Popravka kvaliteta vina
U nekim slučajevima pojedina vina mogu u većoj meri da odstupaju od svog normalnog sastava i organoleptičkih osobina. Do ovakvih slučajeva obično dolazi u godinama nepovoljnim za sazrevanje grožđa. Nedostaci vina se najčešće u takvim slučajevima ispoljavaju u sadržaju alkohola, aciditeta, boje i mirisa i mogu se otkloniti kupažiranjem sa vinom odgovarajućeg sastava.
Osvežavanje starih vina
Ponekad se dešava da vina „prestare“ bilo usled dužeg držanja u drvenim sudovima ili su na neki drugi način bila izložena delovanju vazduha. Može biti i takav slučaj da za starim vinima oslabi interes tržišta i da ono pređe na vina sa više svežine kao što su nova vina. U ovakvim slučajevima se radi kupažiranje starih vina sa novim. Zavisno od toga šta želimo postići sa ovim se s jedne strane stara vina osvežavaju dok nova vina, uzeta za kupažu, postaju starija i ranije pogodna za potrošnju.

Otklanjanje nedostataka vina
Nisu retki slučajevi da neko vino dobije neku manu, ili u njemu dođe do nekog kvarenja. Ako ove pojave nisu u toj meri izražene da vino postane neupotrebljivo za piće obično se posle izvršenih popravki pristupa kupažiranju takvih vina sa vinima normalnog sastava i osobina. Vino sa slabo povećanim sadržajem isparljivih kiselina (ciknulo vino) ili vino sa slabo izraženim stranim mirisom ili ukusom možemo popraviti kupažiranjem sa vinom normalnog sastava. U ovakvim slučajevima pre kupažiranja iz vina treba odstraniti pomenute nedostatke pa tek onda ga kupažirati sa nekim vinom normalnog sastava i osobina.
Ni u kom slučaju ne smemo vino sa manom kupažirati sa vinom normalnog sastava.