Osnovne sirovine za proizvodnju jedne od omiljeniih poslastica gotovo svih generacija, čokolade su kakao i šećer. Crna čokolada – mora da sadrži bar 40% kakao mase. Danas se proizvodi i čokolada sa 60, pa i 70-80% kakao mase.
Što je veći udeo kakaoa čokolada je kvalitetnija.
Mlečna čokolada je manjeg kvaliteta. Uglavnom sadrzi 20% kakao mase dok ostatak uglavnom čini šećer, mleko u prahu, veštačke arome, i vrlo često je skup kakao puter zamenjen biljnom mašću. Ovim se objašnjava i velika razlika u ceni, ove dve vrste čokolada.
Kakao puter je glavna masna komponenta čokolade koja se u organizmu asimilira čak do 98 posto. Sadrži stearinsku kiselinu koja se u jetri pretvara u oleinsku kiselinu (korisnu mast).
Crna i mlečna čokolada su visokokalorične, sadrže približno 500 kalorija na sto grama, tako da treba biti organičiti količine.
Kardiolozi preporučuju umereno konzumiranje crne čokolade kao preventivu od raznih srčanih oboljenja. Sadrži daleko više antioksidanasa nego zeleni čaj i crno vino.
Čokolada u zavisnosti od zastupljenosti kakao delova predstavlja pravu riznicu nutrijenasa, neki od njih su:
- folna kiselina i drugi vitamini B grupe vitamine /B1, B2, B5, B6,/
- beta karoten, lecitin, vitamin E.
- gvožđe ciji je unos vazan za prevenviju i lečenje anemije
- bakar koji pomaže stvaranju melanina u koži i kosi
- fosfor – hrani celije mozga i podstice proces sazrijevanja crvenih i belih krvnih zrnaca
- magnezijum koji regulse gotovo sve metaboličke procese i osigurava normalnu funkciju nervnog sistema
- kalcijim koji je osnovni gradivni element kostiju, zubi i noktiju
- polifenolI i flavonoidI koji su mocni antioksidansi i podstiču produkciju dobrog HDL holesterola, a samim tim deluju zastitno na krvne sudove
- katehini , antioksidansi koji se inače nalaze u caju, vocu i povrcu koji takodje preventivno deluju na bolesti srca
- kofein koji stimulativno deluje na centralni nervni sistrem ( kofein u crnoj čokoladi je prisutan u znatno manjim količinama nego u kafi – 800 g čokolade sadrži količinu kofeina kao jedna šoljica kafe )
- teobromin – ima stimulativno dejstvo manji nego kofein , opušta krvne sudove, povoljno utiče na raspoloženje, suzbija dijareju
Konzumiranjem čokolade dolazi do stvaranja serotonina čime se podstiče lučenje supstance koja ima prirodno smirujuće i antidepresivno dejstvo.
Čokolada sadrži biljne proteine u kojima su prisutni tanini koji se ne mogu do kraja razgraditi, pa se u krv preko creva apsorbuje i deo nerazgrađenih proteinskih materija . One mogu delovati kao antigeni i izazvati alergijsku reakciju kod osoba sklonih alergijama. Ovim se može pojasniti pojava akni i crvenila i sitnog osipa kod osoba koje preterano jedu čokoladu.
Jedite čokoladu sa najvećim sadržajem kakaa – 70 % do 85%