Faktori koji utiču na pojavu mikotoksina

Ilustracija: berba kukuruza
Ilustracija: berba kukuruza

Pojava mikotoksina na kukuruza je uslovljena mnogim faktorima, i na neke od njih možemo imati uticaj , a na neke ne. Faktore koji utiču na pojavu mikotoksina možemo podeliti na sledeće:

  • biološke: osetljivost hibrida
  • faktore u polju: temperatura, vlažnost, mehaničke povrede, oštećenja od insekata, ptica, zakorovljenost
  • način i vreme berbe
  • način transporta
  • uslovi skladištenja : temperatura, vlažnost, higijena
Ilustracija, mikotoxini u kukuruzu, foto, agrosmart
Ilustracija, mikotoxini u kukuruzu, foto, agrosmart

Preventivne mere koje mi možemo preduzeti u proizvodnji kukuruza podrazumevaju sledeće:

-gajenje tolerantnih hibrida prema suši,prema drugim patogenim vrstama,prema insektima

-setva ranih i srednje ranih hibrida, setva hibrida čiji je klip zaštićen komušinom

-pravilna obrada i izbalansirano đubrenje zemljišta

– preporučen broj biljaka po hektaru

– plodored

-ranija setva

-navodnjavanje  ako je moguće posebno u vreme svilanja i nalivanja zrna

-suzbijanje korova

-uklanjanje biljnih ostataka

– berba kada je vlaga zrna 25-27% i ako se čuva u zrnu osušiti do13% vlage u roku od 24-48h posle berbe

-ne ostavljti klip da se suši na njivi

-odbaciti sve bolesne klipove

-odvojeno brati polja sa različitim intezitetom infekcije

-provera inteziteta zaraze zrna i odstranjivanje bolesnog zrna i klipa

-praćenje pojave štetnih organizama i pojave žarišta

Ovo su neke od preventivnih mera koje možemo preduzeti u proizvodnji kukuruza i kojima možemo uticati na pojavu mikotoksina.