Vino sa beogradskim poreklom

Ilustracija: Vinarija Pantić na Sajmu etno hrane
Ilustracija: Vinarija Pantić na Sajmu etno hrane

Vinarija u Mladenovcu – Vinarija Pantić, nalazi se u selu Rajkovac, u blizini Mladenovca i planine Kosmaj. Na površini od 5 hektara, gaje se plodovi za:
– vino Šardone (Chardonnay)
– vino Merlot
– vino Cabernet Sauvignon
– proizvodnja belog i crnog vina
– crveno vino Presto
– belo vino Presto

Ilustracija, Vinarija Pantić, foto: S.K.
Ilustracija, Vinarija Pantić, foto: S.K.

Poseduje 5 ha vinograda a cilj im  je dalje proširivanje.  Po rečima Uroša Pantića, , vinogradarstvom se bavi najviše iz hobija ali zbog velike ljubavi prema ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje. Ima nameru da proširi vinograde,  i da se intenzivnije bavi ovom , veoma plemenitom granom poljoprivrede. U sezoni se angažuju privremeni radnici od kopanja vinograda pa sve do berbe  grožđa.  U firmi angazovani i razni stručnjaci,  od diplomiranih tehnologa do diplomiranih inženjera poljoprivrede. Prinos po hektaru na ovom gazdinstvu u mnogome zavisi od vremenskih uslova, pošto, kao što znamo, poljoprivreda je fabrika pod otvorenim nebom i umnogome poljoprivredni proizvođači zavise od klime, varira od 7 do 8 tona po hektaru, ali glavni cilj im je, kako ističe gospodin Pantić, kvalitet a ne kvantitet. Svoje proizvode prodaju po ugostiteljskim objektima u  Mladenovcu a i domaćini koji poznaju našeg sagovornika kupuju od njega za razne vrste proslava i za razna uživanja uz ovo božansko piće.

Naširoko poznato crveno vino Presto sastoji se od 50 % Merlot i 50 % Cabaret Sauvignon, proizvedeno na području Rajkovca. Saržaj alkohola 13,5 % u boci od 0,7 l. Belo vino Presto se sastoji od 80 % Šardone i 20 % Manzoni, sa područja Rajkovca, sardrži 13 procenata alkohola i prodaje se u boci od 0,7 l.