Naše prirodne lepote: U selu Kopajkošara otvoren Etno muzej

Ilustracija: Etno selo
Ilustracija: Etno selo

Selo Kopajkošara se nalazi na desetak kilometara od Svrljiga i obiluje bogatim turističkim potencijalima. Selo Kopajkošara je malo selo koje broji 70 stanovnika, uglavnom starih, smešteno na Svrljiškim planinama, između gradova Niš i Svrljig. Većina kuća u selu su veoma stare, napravljene od slame i ćerpiča. Ljudi u selu uglavnom žive od poljoprivrede. Mladi su, u potrazi za poslom, napustili selo i otišli u gradove. Selo Kopajkošara je poznato po svojim prirodnim lepotama, a posebno po pećini Samar i Jezava, vodopad , izvor pijaće vode.

Pećina Samar ima oko tri kilometara duge pećinske hodnike. Na samo pet kilometara od pećine Samar, takođe na obroncima planine Kalafata, nalazi se Popšićka pećina, koja je jedno od najvećih staništa slepih miševa na Balkanu. Takođe, u blizini Samara nalazi se još jedna pećina Jezava, o kojoj se ne zna puno.

Ads code goes here
Ilustracija. Samar, foto M.M
Ilustracija. Samar, foto M.M

Skoro je otvoren i Etno Muzej ,, Kopajkošara“.

Otvaranjem muzeja ispunjen je  amanet  koji je ostavio  speleolog  Veljković, tražeći da se  priredi praistorijski muzej, koji će ovo  malo  turističko mesto, sa prirodnim lepotama, vrednim i dobrim ljudima pretvoriti u oazu mira i turizma. O toj davnoj ideji govorio je i  Aleksandar Veljković, sin Milutina koji je poklonio dosta  materijala  novootvorenom muzeju u Kopajkošari i imao je priliku da zajedno sa Milomirom Radovanovićem predsednikom  MZ Kopajkošara ovori  ovo zdanje. Starinski  predmeti, eksponati, nošnja postavljeni su na površini od 70 kvadratnih metara nove zgrade izgradnjene zajedničkom akcijom  Mesne zajednice Kopajkošara i Opštine Svrljig.

O pećini je snimljen i film. Seljani su vezani za pećinu  i  rado pričaju  o prošlim vremenima, posebno kada je u pećini boravio Milutin Veljković. Počev od 2014.godine  uredjen je  prostor oko pećine, postavljene su  stepenice, ograda, sada očekujemo i povezivanje sa Kameničkim Visom  i dalju saradnjnu sa susednim opštinama, priča Radovanović. Očekuju da uz pomoć opštine Svrljig, posebno hvale predsednicu opštine  Jelenu Trifunović i narodnog poslanika Miliju Miletića,  da zajedno sa  Centrom za turizam, kulturu i sport Svrljig  raznim akcijama načine  jedno malo trističko selo sa pedeset stanovnika  koje će biti prepoznatljivo na turističkoj mapi Srbije.

Ilustracija. Pecina Samar, foto: M.M.
Ilustracija. Pecina Samar, foto: M.M.