Evo šta jesti za Božić

Ćureće meso je jedno od najkvalitetnijih mesa, ono sadrži najmanje holesterola i veoma je proteinski snabdeveno i jako, ono ima između 37 i 40 posto proteina, te kao jedna nutritivna namirnica za ljudsku ishranu predstavlja hranu koja je visokog kvaliteta. Rentabilnost se ogleda kako u pojedinačnoj proizvodnji unutar same porodice tako i u proizvodnji za dalju prodaju.

Sve više se obraća pažnja kvalitetu hrane koju koristimo. Meso ćurki je zdravstveno poželjno i čuva naše zdravlje. Ćurići se gaje na sličan način kao pilići ali ipak postoje određene razlike koje treba istaći. Ćurići su veći od pilića i znatno brže rastu pa im je zbog toga potrebno obezbediti 2-3 puta više podne površine, hranidbenog prostora,  prostora na pojilici, pod grejačem nego za pile. Prvih nedelja ćurići su osetljiviji od pilića, lakše stradaju od hladnoće, promaje, vlage, kvašenja i drugih nepovoljnih uticaja. Tek kad „prebobaju“, u uzrastu oko 8 nedelja, postaju izrazito otporni.
Ćurići prvih dana slabo vide i potrebna im je jaka svetlost da bi uočili hranu i vodu. Oni se za razliku od pilića, obavezno moraju učiti da jedu i piju. Zahtevaju više toplote od pilića prvih dana, pa i nedelja. Minimalna temperatura koja se mora obezbediti jednodnevnim ćurićima je 35-38 stepeni C.
Osetljiviji su od pilića i na druge stresove, buku, neujednačenu osvetljenost prostorije, lako se uznemire, uplaše i gomilaju, pa usled toga može doći do velikih gubitaka.
Zbog toga što rastu znatno brže od pilića zahtevaju  hranu bogatiju belančevinama, prve 4 nedelje i sa 28-30% proteina.

U gajenju i tovu ćuraka higijena je apsolutno neophodna. Prostoriju u koju će se smestiti jednodnevni ćurići potrebno je temeljno očistiti, oprati i dezinfikovati.
Nekoliko dana pre useljenja, u prostoriju se unosi i po podu rasprostire čista i suva prostirka, a potom se unosi i raspoređuje prethodno očišćena i dezinfikovana oprema kao što su grejači, pojilice, hranilice i dr. Dobro je najmanje 2 dana pre useljenja obaviti fumigaciju prostorije tj. dezinfekciju parama formaldehida. Najmanje 24 sata pre prijema prostoriju zagrejati na 35-38 stepeni.
Prvih dana je potrebno ćuriće veoma često nadgledati i kontrolisati da li se ugodno osećaju i da li uzimaju vodu i hranu. Ponašanje ćurića je najbolji način da se oceni koliko im odgovaraju uslovi gajenja. Hranu treba davati češće i u malim količinama, ali da je uvek imaju na raspolaganju. Pojilice treba svakodnevno prazniti, prati, dezinfikovati i puniti svežom vodom. Naročito je važno da prostirka bude suva i rastresita. Da bi ćurići brzo rasli i dobro iskorišćavali hranu, moraju se hraniti smešama koje sadrže sve potrebne sastojke (energija, belančevine, masne kiseline,  amino-kiseline, vitamine, mineralne materije, mikroelemente i dr.).

Ilustracija: ćureće meso, https://search.chow
Ilustracija: ćureće meso, https://search.chow

Najpovoljnija smeša za ćurke je ona sa oko 40 različitih sastojaka. Zato se najbolje i najpotpunije smeše sa svim potrebnim sastojcima u potrebnim količinama i u najpovoljnijem odnosu, proizvode u fabrikama stočne hrane koje poseduju savremenu, automatizovanu i kompjuterizovanu opremu za ovu proizvodnju.
Za ishranu tovnih ćuraka u intenzivnom sistemu koristi se hrana u obliku peleta. U prve 4 nedelje su prečnika manjim  od 2 mm, a kasnije 3,2mm. Pošto su ćurke zrnojedi, u njihovoj ishrani treba izbegavati brašnaste smeše. Svaka selekcijska organizacija za hibrid koji proizvodi u uputstvu za tov ćuraka daje odgovarajuće normative ishrane
Za napajanje mora se obezbediti čista, hemijski i bakteriološki ispravna voda za piće. Ćurke troše približno dvostruko više vode nego hrane, mada u vrelim letnjim danima ta potrošnja može biti i znatno veća. 
Za nošenje jaja obično se prave kolektivna gnezda i to na jedan ili dva sprata, odignuta oko 30 cm, stavljaju se i male merdevine da bi se ćurke lakše popele. Na jedno gnezdo ide 5-6 ćuraka. Jaja se sakupljaju redovno, svaka dva sata. Ćurke se u proizvodnji koriste 24 sedmice, a klanje se vrši u dobi od 56 sedmica.  U jednom turnusu to je do 150 komada tovnih ćurki, a može se računati sa dva turnusa.
Isplativost je najbolje odrediti računicom preko ishrane: da se utovi ćurka potrebno je oko 22 evra, a jedna ćurka do težine 12 kg ili ćuran do težine 16-18 kg pojede do 55 kg hrane. Prodaja je najčešće individualna. Klanje se obavlja sezonski, a najviše potražnje je krajem godine kada su praznici, i sada za Božić.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor