Moćna lekovita biljka

Kamilica (Matricaria chamomilla) po latinskoj nomenklaturi vezuje se za ime majke. Spada u višegodišnje biljke vrhunskih lekovitih karakteristika. Danas, pored nane i zelenog čaja predstavlja jedan od najpopularnijih biljaka za čaj u svetu.

Gaji se plantažno za komercijalnu upotrebu i kao sirovina za industriju kozmetike, ishrane i farmacije. Kamilica ima snažno umirujuće dejstvo.

Kamilica, kao i drugi prirodni antibiotici, ima višestruko dejstvo. Najčešće se priprema kao čaj i upotrebljava tokom lečenja očnih infekcija, stomačnih tegoba i iritacija kože.

Pospešujući probavu, kamilica podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma i tako vrši detoksikaciju i dezinfekciju creva.

Osim što smiruje brojne upale, naučnici su utvrdili da čaj od kamilice ima važnu ulogu u borbi protiv dijabetesa.

floweringplants.com/wp
floweringplants.com/wp

Ovaj čaj snižava nivo šećera u krvi i pomaže u prevenciji komplikacija kao što su slabljenje vida, oštećenja bubrega i problemi sa cirkulacijom, koje dijabetes najčešće izaziva.

Čaj od kamilice može vam pomoći i tokom sparnog i toplog vremena kada se češće znojite.

Ukoliko se čaj svakodnevno koristi za ispiranje usta i grla, može da pomogne u izlečenju rana u ustima i spreči pojavu bolesti desni.

Protiv prehlade blagotvorno deluje inhalirana para dobijena korišćenjem ekstrakta kamilice. Protiv opekotina od sunca, hladnoj kupki može da se doda ulje od kamilice ili da se ovo ulje pomeša sa bademovim uljem i utrlja na mesto sa opekotinama. Ulje se upotrebljava razblaženo i ne koristi se za unutrašnju upotrebu. Opekotine od sunca i osipe na koži (kao što je ekcem) mogu da smire i kreme od kamilice. Kamilica je jedna od najznačajnijih lekovitih biljaka za negu kože i kose. Svako ko nekoliko puta dnevno ispira lice ili telo čajem od kamilice, već drugog dana će primetiti koliko blagotvorno deluje na kožu, kako je koža svetlija, mekša, nežnija. Ispiranje kose kamilicom dovodi do toga da ona postane meka i svetlucava, a uz to dolazi i do posvetljivanja kose kod osoba koje imaju smeđu ili svetliju. Kamilica izaziva opuštanje i smanjivanje stresa.

Čaj se sprema tako što supenu kašiku kamilice sipate u šolju i prelijte tek proključalom vodom, poklopite i nakon pet minuta stajanja procedite čaj i pijte. Da bi čaj imao lekovito dejstvo, mora da bude jači i da se pije tri puta dnevno duže vremena, posebno kod psihosomatskih bolesti, grčeva izazvanih stresom, nesanice i nervoznog stomaka.

Ulje Od kamilice možete napraviti i ulje na vrlo jednostavan način. U teglu ili široku flašu sipati sveže cvetove kamilice skoro do vrha, naliti maslinovo devičansko ulje i zatvorenu posudu držati na suncu 2 do 3 nedelje, pa procediti u čistu posudu. Ublažava bolove Kamilica i mleko preporučuju se kao lek protiv bolnih menstruacija i to u vidu obloga koje se pripremaju tako što se jedna velika kašika cvetova kamilice prelije sa 2 dl vrelog mleka. Nakon nekoliko minuta procediti, dok je još toplo, nakvasiti gazu ili drugu odgovarajuću tkaninu pa držati oblog preko stomaka.

Ilustracija: ulje od kamilice, foto: http://vineveracosmetics.com/
Ilustracija: ulje od kamilice, foto: http://vineveracosmetics.Šta još treba znati

Takođe, treba znati da je veliki broj ljudi alergičan na kamilicu i biljke iz njenog roda, tako da se tim ljudima ona ne preporučuje za upotrebu. Kada vidite da vam se pojavi osip, žgaravica, crvenilo, peckanje, prestanite sa upotrebom kamilice. Naravno konzumiranje kamilice u količini od nekoliko litara nije preporučljivo.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

28.03.2024.

Začin, čaj i sredstvo za inhalaciju

26.03.2024.

Kako se gaji neven

22.03.2024.

Neprocenjiv dar prirode

19.03.2024.

Satura čajevi stigli i do Australije

14.02.2024.

Biljka besmrtnosti

12.02.2024.

Prirodna apoteka u ljutom korenu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca