Odnegujte vas čokot

Ilustracija: vinogradhttp://www.zastitabilja.eu
Ilustracija: vinogradhttp://www.zastitabilja.eu

Trenutno su visoke temperature za ovo doba godine, ali evo nekoliko saveta, ako dođe do niskih temperatura.

Vinova loza je najotpornija prema mrazevima u toku zimskog mirovanja. U zavisnosti od jačine mraza i pripremljenosti čokota za zimu, mogu da izmrznu okca, lastari i višegodišnji delovi čokota. Ukoliko se temperatura vazduha u toku zime spusti na – 15 °C do – 18°C , može da izmrzne izvestan broj okca kod sorti vinove loze koje su slabo otporne prema mrazevima i pored toga što su lastari dobro sazreli. Temperatura od – 18°C do – 20 °C je granica izdržljivosti okca sorti Vitis vinifera prema zimskim mrazevima. Generalno, okca raznih sorti Vitis vinifera u raznim uslovima sredine kod dobro sazrelih lastara mrznu na temperaturi od – 18 °C do – 24 °C. Lastari izmrzavaju na temperaturi od – 26°C, a na temperaturi nižoj od – 26 °C mogu da izmrznu i višegodišnji delovi čokota.

Inače sve sorte nisu podjednako osetljive i ne izmrzavaju podjednako na istoj temperaturi.

Sorte iz severnijih krajeva (Italijanski rizling, rajnski rizling, sovinjon, semijon, kaberne sovinjon) otpornije su prema niskim temperaturama, dok su sorte koje potiču iz južnih i toplijih krajeva (kardinal, afus – ali, vranac, smedrevka i dr.) manje otporne. Stepen izmrzavanja može da se utvrdi na razne načine. Najčešće se utvrđuje pravljenjem preseka pojedinih organa (okce, lastar). Izmrzlo okce je na preseku žućkastosmeđe ili crne boje, dok je neoštećeno okce zelene boje. U zavisnosti od jačine mraza, okce može biti uništeno u potpunosti ili samo glavni pupoljak, dok suočice mogu ostati nepovređene.

Ilustracija: vinograd zimi, foto: Agrosmart
Ilustracija: vinograd zimi, foto: Agrosmart

Promrzli lastari su na preseku takođe žućkasto smeđe boje, a neoštećeni zelene boje. Stepen izmrzavanja okaca može se utvrditi i metodom izazivanja vegetacije. Za ispitivanje je potrebna osvetljena prostorija sa konstantnom temperaturom od 25°C. Lastari se režu na reznice (vioke) sa po jednim okcem i stavljaju kroz perforiranu limenu ploču ili stiropor u posudu sa vodom. Vodu treba menjati svakih sedam dana. Neoštećena okca posle 10 do 12 dana počinju da bubre i razvijaju se u lastariće, dok oštećena ne kreću.