Svinje su najraspoloženije za ishranu dva puta dnevno, u periodu od 6-9 i 15-18 časova. Kada je toplo, vreme hranjenja se pomera: ujutro na ranije, a popodne na kasnije. Na količine hrane koje svinje uzimaju utiče: konzistencija hrane (suvo-tečno), starost svinja, veličina grupe temperatura, ambijentalni uslovi i drugo.
Kod obročne ishrane potrebno je obezbediti onoliki broj mesta za ishranu koliko je svinja. Ako je ishrana „po volji“, odnos može biti 1:4 (hranidbeno mesto:broj grla), a sa automatima za kašastu hranu i 1:12, pa i više.
Za ishranu u tovu koriste se potpune krmne smeše za tovljenike od 25 do 60-65 kg i krmne sneše za uzrast od 60-110 kg.

Pored osnovnih hranjivih materija, neophodno je da smeše sadrže dovoljne količine mikroelemenata i vitamina u optimalnom međusobnom odnosu, kao i prisustvo amino-kiselina, antioksidansa i enzima.
Dnevna potrošnja hrane po tovljenika kreće se od 1,5 do 2,8 kg i uz konverziju koja treba biti manja od 3,4 (2,7-4) kg hrane po kilogramu prirasta, treba ostvariti prosečni dnevni prirast preko 0,7 (0,5-0,9) kg.
Cilj pravilne ishrane i nege je dobijanje što jeftinijeg i kvalitetnog mesa, sa što većim udelom mesa u polutki sa 58-60%, pa i više, minimalno 55%, odnosno mesa S i E klase. Ovaj cilj ostvarićemo u slučaju da nemamo gubitke u tovu ili su manja od 2%, sa dobrom genetikom u tovu, pravilnom ishranom, sa manjim stresom u proizvodnji, dobrim ambijetalnim uslovima u objektima i savesnim radom poljoprivrednika.