NLB banka vodila poljoprivrednike u Tursku

Od 8. do do 12. februara, grupa poljoprivrednika većinom iz vojvođanskih sela, i desetak sa juga Srbije, savetodavci iz Poljoprivrednih stručnih službi, predstavnici NLB banke, jedni od finansijera ovog putovanja i predstavnici firme VGP iz Novog Sada, dva novinara, posetili su fabriku HATTAT u gradu Čerkeskoju u Turskoj.

U fabricu HEMA ( HATTAT je deo HEMA korporacije ) omogućeno im je da vide livnicu, gde se izrađuju blokovi za PERKINS motore, odlivci za prednji most, hidrauliku, menjače i diferencijale koji se liju i sklapaju za HATTAT traktore, kao i za ostale eminentne proizvođače. Mogao se i videti deo fabrike za montažu i isporuku navedenih delova.Ufabrici je  74 odsto radnika u  proizvodnji, a 26 odsto inženjeri i administracija.

Posetusu  završili  na poligonu gde je svima omogućena vožnja,  i detaljan pregled na modelima T4100 – 102 KS i 285 S – 82 KS.

Ilustracija HATTAT traktori u Turskoj
Ilustracija HATTAT traktori u Turskoj

Hattat A serija traktora objedinjuje modele traktora različitog raspona snage (50 do 120 KS), zbog čega ih u matičnoj zemlji često nazivaju turskim hrvačima. Traktori se izvoze u preko 20 zemalja, a u Poljskoj je brandHattat bio izabran za traktor godine.Hema proizvodi radilice za Ferarri, rade za  Mercedes, zaJohan Deere, menjače i prenosne kupije.  Kako smo čuli od predstavnika kompanije, ako bi oni stali mesec dana sa proizvodnjoj, sve ove kompanije bi takođe stale sa radom. Traktore prave samo po poruđžbini, nemaju na lageru. Imaju dosta malih traktora, jer to njihovo tržište najviše traži. Na domaćem tržištu su četvrti po proizvodnji traktora, a najveći su izvoznici u poslednje dve godine u Turskoj.

Naše poljoprivrednike su dosta zanimali voćarski traktori, i večina njih je došla da vidi, neki su već kupili, a neki su u pregovorima za kredite NLB banke. Srbiju smatraju kao što su nam i istakli kao normalno tržište, nismo zahtevni, kao što su Island i Irska.

Hattat holding osnovan je 1975. godine u Turskoj i do sada njegov sistem broji 21 firmu. Korporacija Hattat proizvodi delove za brojne strane proizvođače poljoprivredne mehanizacije, za kompanije Valtra, Caterpillar, Perkins, John Deere, a određene delove pravi i za američko tržište.

Ilustracija iz fabrike traktora u Turskoj
Ilustracija iz fabrike traktora u Turskoj

Trenutna proizvodnja delova za poljoprivrednu mehanizaciju, poput menjača, ima kapacitet proizvodnje za milion vozila godišnje. Kompanija trenutno zapošljava 4.000 radnika, a fabrike se nalaze širom Turske.Niska potrošnja goriva i dug vek trajanja!

HattatCompact serija dizajnirana je kako bi zadovoljila sve potrebe poljoprivrednika. Visoke performanse i dimenzije idealne su za rad u polju i u bašti.

Voćarski traktori A serije pogodni su za sve vrste radova u voćnjacima, povrtnjacima i vinogradima. Od voćarskih do kompaktnih modela, svi su svojim dimenzijama i performansama prilagođeni su svim uvjetima rada te osiguravaju udobnu vožnju, superiornu pokretljivost te lako i jednostavno okretanje. U Hattat traktore ugrađen je 3-cilindrični Perkins motor s rasponom snage od 50 do 79 KS (37 kW, 50 kW, 58 kW) i zapremninom od 3.300 ccm.

Niska potrošnja goriva i dug vek trajanja!

HattatCompact serija dizajnirana je kako bi zadovoljila sve potrebe poljoprivrednika. Visoke performanse i dimenzije idealne su za rad u polju i u bašti.

Posetili smo prodajni plac lokalnog dilera OZDOKEN mašina i sejalice čiji smo takođe zastupnik za Srbiju. Najveću pažnju naših putnika je izazvala pneumatska diskosna sejalica za kukuruz.

Biljana Petrović, direktorka Odeljenja za upravljanje prodajom  u agrobiznisu,  istakla nam da je svrha ovog putovanja, da okupe klijente da vide kompletnu proizvodnju, od početka do kraja. Cilj im je da se upoznaju sa potencijalnim klijentima, i da im predstave ponudu banke, to što im oni mogu ponuditi, da bi lakše kupili traktore.

Biljana Petrović. direktorka NLB banke
Biljana Petrović. direktorka NLB banke

Duško Pavlović iz Arilja, bavi se voćarstvom, najviše proizodi jabuke i malinu. Zasadi su kako nam je istakao stari, pet, deset i dvadeset godina. Jabuku izvoze u Rusiju, i nemaju nikakvih problema. Ima hladnjaču kapaciteta 100 tona. Maline najviše izvoze u smrznutom stanju. Imaju sistem za navodnjavanje i protiv gradnu mrežu. Duško je krenuo u Tursku da bi video voćarski traktor, jer ima nameru da kupi.

Tokom razgovora sa poljoprivrednicima, saznali smo da su mnogi od njih klijenti NLB banke i da su zadovoljni kreditima koje im nudi banka. I oni koji nisu klijenti, posle ovog putovanja verovatno će razmisliti da postanu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

04.07.2024.

Poljoprivrednicima 46 traktora

31.08.2023.

Javni poziv za podnošenje zahteva za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama za upotrebljavani traktor

27.04.2023.

Na koji način da poljoprivrednici sagledaju profitabilnost svog poslovanja

25.04.2023.

Uspešno održana još jedna od prezentacija u nizu

23.12.2022.

Biljana Petrović: Potrošiće se mnogo više novca iz evropskih fondova

12.11.2022.

Biljana Petrović: I u ovim teškim vremenima mi imamo rešenje za naše klijente

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca