Evo šta je najviše privuklo Beograđane na sajmu ,,Dani Svrljiga“

U hotelu Slavija u Beogradu, danas je održan sajam  pod nazivom ,,Dani Svrljiga u Beogradu“ . Sajam  ima za cilj da promoviše poljoprivredu, privredu i turizam svrljiškog kraja, kao i zdravu hranu sa akcentom na čuveni svrljiški sir i specijalitet i brend Svrljiga – svrljiški belmuž.

Cilj manifestacije „Drugi Sajam poljoprivrede i privrede – Dani Svrljiga u Beogradu“  jeste da podrži razvoj malih opština i jugoistoka Srbije. “Na sajmu je  danas  mnogo kvalitetnih proizvoda iz našega kraja, od ukusne hrane, preko tekstilnih proizvoda i narodne radinosti, do proizvoda mašinske industrije”, rekao je Milija Miletić, narodni poslanik u Skupštini Srbije prilikom otvaranja sajma.

Predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović istakla je da ovim Sajmom poroprivrede i privrede, Opština Svrljig želi da na što efikasniji način pomogne svima koji se bave poljoprivredom, i drugim granama privrede, u predstavljanju svojih proizvoda, kako na domaćem tako I na inostranom tržištu. Posetioci su imali čast da probaju najbolja vina svrljiškog kraja kao i gastro specijalitete među kojima je čuveni Belmuž, tradicionalno pastirsko jelo koje se sprema u Istočnoj Srbiji.

Ilustracija: Goran Karađić i Milija Miletić. foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Goran Karađić i Milija Miletić. foto: Domaćinska kuća

Sajmu su  prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu poljioprivrede Velimir Stanojević, Dragomir Karić, Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa, Goran Karađić, direktor SP Ressort. Doo, i mnogi drugi predstavnici opština, zadruga. 

Staru Planinu, na visinskom rasponu od 1.100 do 1.900 metara nadmorske visine, odlikuju brojne privlačne destinacije od kojih su najatraktivinije Babin zub, koji je najpoznatiji na ovim prostorima, a potom i najviši vrh Midžor, visok 2.169m.

Takođe, poznata je i Srebrna Glava, Crni Vrh, Vražija glava, Visočica, Zavojsko jezero i dr. Direktor državne kompanije “Stara planina Resort“ Goran Karadžić važi za jednog od glavnih promotera Stare planine, Babinog zuba i samog Hotela koji se nalazi na tzv. Jabučkom ravništu, nadomak ski staza, žičara i drugih turističkih objekata i mnogih potencijala koji obiluju ovim delom lepe Srbije.

-Mogu  vam slobodno reći,  kako sam upoznao prijatelja Miliju,  istog momenta smo našli zajedničku energiju. Čovek sa ogromnom energijom , pokreće ne samo svoj deo lokalne samouprave, nego pokreće Srbiju, naravno, sa delovanjem koje ima, istakao je Goran Karađić. Sa druge strane ne mogu da zaboravim i da ne kažem tu je vaša predsednica ali i moja prijateljica Jelena, koja isto mnogo uticala na to da se sve što se nalazi na putu ka Staroj planini a i svim ostalim lokalitetima, uticala je na to da se to i na pravi način završi, istakao je Karadžić.

Svrljig se nalazi između Svrljiških planina i Tresibabe. Ono po čemu je Svrljig nadaleko poznat jeste belmuž – tradicionalno jelo stočara svrljiškog kraja, osim belmuža, tu je i svrljiška ovca. Belmuž je specijalitet koji se već vekovima priprema  na prostoru Svrljiga.   Svoje mesto belmuž ima na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Ilustracija: Svrljiški belmuž, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Svrljiški belmuž, foto: Domaćinska kuća

Najveća gužva se stvorila, gde se pripremao belmuž, i novinari Domaćinske kuće,  imali su priliku da probaju, i ne po prvi put. Slobodno možemo reći da je ukusan , i kako smo saznali pravi se od sira, brašna i malo soli, mada ima i neka tajna,  ali nismo uspeli da saznamo. Smesa se neprekidno meša u kazanu oko pola časa, dok ne pusti mast. Kada cela smesa počne da se lepi za varjaču i da se okreće, to je pravi trenutak da se skloni sa vatre i posluži. Jelo je dosta kalorično i trebalo bi „oprezno“ da se konzumira.

Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa, foto: Domaćinska kuća
Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa, foto: Domaćinska kuća

Danas sam ovde na  pozivu moje drage koleginice Jelene Trifunović, predsednice opštine Svrljig,  kao i gospodina Milije Miletića, narodnog poslanika. Ovo je jedna lepa prilika da se male opštine, poput Svrljiga, kao i naše opštine Medveđa, promovišu na najbolji mogući način u našoj prestonici, da se za opštine sa juga čuje,  i da sve potencijale koje  mi imamo na svoj način prokažemo ovde,  da napravimo promociju i da se na taj način i ekonomski ojača naš kraj. Poljoprivreda je potencijal, ne samo Svrilljiga, nego i opštine Medveđa. Pored poljoprivrede koja nama spada u sam vrh privrednih delatnosti, imamo još i rudnik Lece i Sijarinsku banju, razvijen turizam i rudarstvo. Svakako ovo je prilika da vidim0 iskustva Svrljiga,  koje možemo primeniti i kod nas.  Takođe i mi se spremamo da u  dogledno vreme napravio promociju Medveđe i naših proizvoda, i svega onoga što Medveđa nudi. 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca