Poslednjih godina, organski proizvodi postaju sve interesantniji za potrošače, ali i izazov za naše proizvođače da se uključe u ovaj sektor poljoprivredne proizvodnje. Stručnjaci ističu da je sektor organske proizvodnje u Srbiji daleko bolji nego ranijih godina. U našoj zemlji se, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, na 9.500 ha gaje organski proizvodi, dok se oko 1.800 proizvođača bavi ovom proizvodnjom.
Ako vikendom pazarite na organskoj pijaci na Novom Beogradu, sigurno poznajete porodicu Grujičić, koja spada u red najukusnijih organskih poljoprivrednih proizvođača u Srbiji.
Radosav Grujičić bavi se organskom proizvodnjom na organskoj farmi u selu Pambukovica gde sa porodicom proizvodi voće, povrće, brašno, sir, meso i prerađevine od mesa, jaja i zimnicu.
Pambukovica je selo u opštini Ub u Kolubarskom okrugu. Brdsko i šumsko tamnavsko selo kroz koje protiče reka Ub, gde se meštani pretežno bave poljoprivredom. Ceo kraj oko Uba poznat je kao povrtarski kraj.
-Proizvodnja se na našem gazdinstvu organizuje na 18 hektara sertifikovanog zemljišta za organsku proizvodnju. Od toga, najveći deo je pod povrćem u plastenicima, a ostatak proizvodnje odvija se na otvorenom. Trenutno od povrća imamo krompir, cveklu, luk, rotkvu, rotkvice i zelenu salatu, a od voća zelene jabuke i suve šljive, navodi Grujičić.
„Najvažnije kod organske proizvodnje je da zemlja od poslednjeg tretiranja mora biti na takozvanom čišćenju u trajanju od tri godine. Od tog trenutka sve mora biti po standardima za organsku proizvodnju, bez upotreba hemije, sa tačnom evidencijom koliko se posadi i koliko se plasira na tržište“, navodi naš sagovornik.
Grujičić dodaje i da proizvodnju organskog krompira obavlja uz malčiranje i neporedno prekrivanje biljaka slamom pa zatim malč folijom. Ova tehnika sprečava razvoj korova, poboljšava vodni i vazdušni režim zemljišta, pa tako povećava plodnost zemljišta i bolji rast biljaka.
Dok sam sa velikom pažnjom posmatrala organske proizvode koje je porodica Grujičić izložila, nisam mogla da ne primetim male zelene jabuke, koje su izuzetno ukusne i slatke. Kako ističe naš sagovornik, proizvodnjom organske jabuke treba da se bave samo proizvođači koji već imaju iskustva sa proizvodnjom jabuke. Prema njegovim rečima, važno je odabrati sortu koja je otporna na prouzrokovače bolesti.
Kod organskih proizvoda teži se ka tome da se na jednom imanju zaokruži ceo ciklus proizvodnje. Đubrivo dolazi od njegovih krava, koje se napasaju na njegovim netretiranim livadama. Mleko se koristi za proizvodnju organskog sira, koje naš sagovornik u velikim količinama plasira na tržište.
Kod organske proizvodnje jaja, najbitnije je kokoške hraniti organskom hranom, što je u ovom slučaju, kako navodi Grujičić, organska pšenica koja se ostavi da isklija. Ona omogućava kompleksniju i zdraviju ishranu životinja, sa kojom se doprinosi da životinje budu zdravije i produktivnije.
Godine 2015. gazdinstvo Grujičić je odnelo pobedu na IV Organic konkursu koji je organizovala NLB banka Beograd. „Ja bih voleo da svi radimo na tome da organskih proizvođača bude više. Samim tim će cena proizvoda biti niža, lakše ćemo plasirati proizvode i zdravije ćemo se hraniti. Imam utisak da se sve više ljudi okreće prirodi i ljubavi prema zdravoj hrani“, zaključuje na kraju Radosav Grujičić.