Jeftino do kabaste stočne hrane

Kvalitetno i jeftino kabasto hranivo je nešto bez čega nema moderne i ekonomski isplative proizvodnje mleka i goveđeg mesa. Kako do njega doći ? Pa sigurno ne slušanjem i kopiranjem rada neuspešnih ali slatkorečivih komšija i kolega poljoprivrednika. Jedini način da se dođe do traženog kvaliteta i kvantiteta kabastog hraniva je slušanje struke.

Poljoprivrednici,  u proizvodnji kabaste stočne hrane počinje se od početka –  od izbora parcele. Na jednom predavanju u GO Barajevo jedan poljoprivredni proizvođač se žalio kako ima nizak prinos kukuruza na parceli sedme klase , drugi u GO Mladenovac,  kako mu lucerka opstane jednu do dve godine, treći kako mu sejana livada loša, nikako da uspe  da se izbori sa korovima , četvrtima ni trojka neće da uspeva i tako problema ima do neba.

Ilustracija: kukuruz, foto. G.Đ.
Ilustracija: kukuruz, foto. G.Đ.

Rešenje ??? Ako ga ima ono je samo opet ću napisati STRUKA. U proizvodnju kabaste stočne hrane počinje se od izbora parcele i plana setve u skladu sa njim. Lucerka, trojka,  silažni kukuruz traže duboka, plodna kiselo neutralna zemljišta. I to treba poštovati. Najkvalitetnije parcele sejati ovim kulturama.

Plodored. Pa nikako ne sejati u monokulturi, lucerku  i trojku nikako. Kukuruz trpi, ali se odražava na visinu prinosa.

Osnovna obrada . Uraditi je na vreme, a to je do kraja oktobra. Taj datum nam omogućava da naša parcela prihvati i sačuva većinu padavine u kasno jesenjem,  zimskom i ranoprolećnom period , i iskoristi za letnji  sušni period.

Količine i način primene organskih i mineralno kompleksnih i azotnih đubriva najbolje je odredeiti na osnovu agrohemiske analize . To je i najeftiniji način pimene đubriva.  Pravilo je da se fosfor i kalijum obavezno unose sa osnovnom obradom , kao i stajsko organsko  đubrivo,a za azot postupati po preporuci stručnog lica.

Predsetvenu pripremu uraditi najdalje  do sedam dana pre setve.

Vreme setve . Pa šta tek reći za to kada mi se neki proizvođači hvale da su završili setvu lucerke i crvene dateline pre ovog snega do polovine februara (danas je 02.03.2018 ). Lucerka i crvena detelina se seju krajem marta do polovine aprila. Stočni grašak za proizvodnju krme sejati odmah čim može da se uđe I pripremi  predsetveno parcela. Silažni kukuruz se seje kada se setveni sloj zemljišta zagreje na 10° C

Količina semena i način setve. Lucerka I crvena detelina se seju mašinski – sejalicama na dubinu od 1-2 cm. Količina deklarisanog semena je od 16-18 kg/ha lucerke I 14-16 kg/ga crvene dateline. Za stočni jari grašak je potrebno 140-150 kg/ha I 15-20 % potporno useva najčešće ovas . Kod setve silažnog kukuruza treba poštovati preporuku proizvođača semena o broju biljaka po jedinici površine . Merkantilni kukuruz sejati sa 10 % većom količinom od preporučene ako se seje kao silažni..

Izbor sorte /hibrida. Najvažnije je sejati isključivo deklarisano kupovno seme . Kod kukuruza sejati hibride ranije grupe zrenja koja su u ponudi.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

01.04.2024.

Letnje temperature nepovoljno utiču na setvu kukuruza

15.02.2024.

Ovo su cene na berzi kukuruza i pšenice

27.10.2023.

Robne rezerve razmenjuju NPK đubrivo za ratarske kulture

04.10.2023.

Određivanja sadržaja vlage u zrnu kukuruza pre skladištenja

21.09.2023.

Berba i čuvanje kukuruza

17.08.2023.

Setva lucerke

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca