Evo šta će vam sigurno pomoći da zaspite

Uz mnoge bolesti, problem savremenog čoveka je i nesanica. Mnogi ljudi se žale kako teško mogu zaspati, a kada i zaspu, nemirno spavaju. Za normalno čovekovo funkcionisanje potreban je kvalitetan san, odnosno spavanje u kojem će se organizam obnoviti. Ako vam ovo zvuči poznato, vreme je da isprobate proverene biljne preparate koji će vam pomoći da lakše utonete u svet snova i da sveži i odmorni dočekate jutro.

Lavanda

Pokazuje blaga umirujuća svojstva,  može se primeniti kao čaj ili etarsko ulje (nakaplje se da isparava), a zahvaljujući prijatnom mirisu stvara poseban ugođaj. Dve pune kašičice cvetova lavande prelijte šoljom kipuće vode, pa ostavite da odstoji deset minuta. Nakon toga procedite čaj i zasladite ga medom. Pijte dve šolje dnevno, najbolje neposredno pre spavanja.

Ilustracija: lavanda, foto: livehdwallpaper.com
Ilustracija: lavanda, foto: livehdwallpaper.com

Matičnjak

Matičnjak se koristi kod pojačane nervne napetosti, depresije, premorenosti i protiv anksioznosti (strahova). Prelijte deset kašika lišća matičnjaka litrom hladne vode, poklopite i prokuvajte. Ostavite da odstoji deset minuta, pa procedite. Pre spavanja napunite kadu toplom vodom, dodajte čaj i leškarite 20 minuta.

Nana

Sitno iseckajte šest do deset kašičica sveže nane i pomešajte s pola šolje jestivog suncokretovog ulja. Smesu držite u dobro zatvorenoj tegli oko četiri nedelje na tamnom mestu. Nakon toga procedite i prespite ulje u flašu od obojenog stakla s čepom za vakumiranje. Uljem masirajte slepoočnice svaki put kad osetite da nećete moći da zaspite jer ste napeti ili nervozni.

Ilustracija: listovi nane, foto: http://ibhomeremedies.com
Ilustracija: listovi nane, foto: http://ibhomeremedies.com

Heljda

Heljda je višestruko korisna biljka, leči bolesti disajnih organa, hipertenziju, nesanicu . Kašiku heljde prelijte šoljom ključale vode i kuvajte jedan minut. Ostavite da odstoji deset do petnaest minuta, a zatim procedite. Pijte dve – tri šolje dnevno.

Glog

Glog je veoma koristan prirodni lek za opuštanje srca širenjem srčanih krvnih sudova i za opuštanje nervnog sistema. Preporučuje se ljudima sa oboljenjem srca kao što je oslabljeno srce. Pomešajte kašičicu sušenog lišća i cvetova crvenog gloga s jednom kašičicom cvetova brđanke i pola kašičice matičnjaka. Mešavinu prelijte šoljom kipuće vode. Ostavite da se natapa deset minuta, zatim procedite. Pijte tri šolje na dan.

Dunja

Dunja ima mnoga lekovita svojstva. Čaj od semenki dunje jedan je od najvećih neprijatelja stresa, a pomaže i osobama koje imaju problema sa nesanicom.

Jagorčevina

Ova biljka, u narodu poznata i kao jagorčika, jaglac ili jaglika, raste u planinskim područjima, na sunčanim obroncima, po livadama i šikarama, a koristi se za lečenje mnogih oboljenja. Čaj od korena jagorčevine važi za izuzetno umirujuće sredstvo koje pomaže i kod nesanice.  U decilitar hladne vode sipajte kašičicu sušenog korena jagorčevine i stavite da provri. Ostavite da stoji deset minuta, a onda procedite. Pijte bar tri šolje čaja dnevno. Jagorčevinu možete da koristite i u kombinaciji s lavandom i kantarionom. Pomešajte 50 grama jagorčevine, 25 grama cvetova lavande i 10 grama kantariona, prelijte s pola litra vrele vode i ostavite da odstoji tri minuta. Čaj procedite i pijte po jednu šolju svako veče, neposredno pre spavanja. Ako vam je čaj gorak, zasladite ga medom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca